Állítom, hogy ilyen állagot sárgarépánál főzéssel nem lehet
előállítani, csak sous vide készülékkel. Érzem rajta, hogy nem nyers, de nem is puha, van némi feszesség és majdnem ropogóság benne. Érdekes módon a sárgarépa íze is valahogy
kikerekedik, felerősödik. Egy egyszerű, mezei sárgarépából főszereplő lesz.
Primadonna.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg sárgarépa
1 evőkanál sótlan vaj
1 csapott evőkanál nádcukor
fél teáskanál tengeri só
frissen őrölt fekete bors
kis csokor apróra vágott petrezselyem
1-2 evőkanál enyhén pirított szezámmag
A sárgarépát meghámozom, hosszában elfelezem, keresztben
negyedelem, így csinos kis hasábokat kapok. Vákuumtasakba helyezem a vajjal,
cukorral, és sóval, vákuumozom és két
órára 85 C-fokos Sous Vide Supreme
vízfürdőjébe helyezem. Ezen a ponton, a sárgarépa hűtőszekrényben tárolható
maximum 1 hétig.
Tálalás előtt visszamelegítem 60 C-fokos vízfürdőben ,
kiveszem a vákuumtasakból és serpenyőben, nagy lángon főzöm, folyamatosan
rázogatva a serpenyőt, amíg a folyadék csökken és a sárgarépán máz alakul ki
(ez kb. 2-3 perc). Tekerek rá borsot, meghintem aprított petrezselyemmel, száraz serpenyőben pirított szezámmaggal és
tálalom. Bulikajának sem utolsó.