A 25 dekás, gombával töltött, leveles tésztába sütött
sajtkorongból egy-egy kétfalatnyi szelet jutott mindenkinek a tárcsás sütögetés
előtt, de mivel jó, értett camemberttel készítettem, elég is volt:-)
Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta (250 g)
1 guriga camembert sajt (250 g )
1 kisebb salotta hagyma, aprítva
1 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba (pld. barna csiperke), szeletelve
diónyi vaj
1 evőkanál száraz sherry
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
1-1 mokkáskanál
morzsolt majoránna és oregánó
1 tojássárgája
A vajat felolvasztom és megdinsztelem rajta a hagymát, majd
ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, fűszerezem a majoránnával,
oregánóval, belereszelem a fokhagymát, majd lefedve, takaréklángon, néha
megkeverve, puhára párolom. Ha már puha, leveszem a fedőt, feltekerem
alatta a tüzet és kevergetve hagyom, hogy elfőjön az összes leve. Hagyom
kihűlni. A sütőpapírra feltekert leveles tésztát letekerem, a camembert
korongtól 5-6 centivel nagyobbra, kör alakúra vágom. A maradék tésztából vágok
egy akkora kört, amekkora a camembert korong, a leeső darabokból meg kisméretű
kiszúró formákkal díszeket vágok a tetejére.
A nagyobbik körtészta közepére fektettem a vízszintesen
elfelezett sajtkorongot (vágott felével felfelé), ráhalmozom a gombát, befedem a
sajtkorong másik felével, felhajtom a tészta széleit, a tetejét meg befedem a
kisebbik tésztalappal, a széleit megkenem tojással és lezárom. A batyut kenőecset
segítségével megkenem a tojássárgájával és díszítem a kivágott formákkal. Sütőpapíros
tepsire teszem és 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.
Langyosan az igazi, egy pohár borral.
Innen az ötlet.