2012. november 4.

Vaníliás, sült almás rakott tészta


Sokszor, sokféleképpen készítettem már, ez a változata különösen jól sikerült. A facebookon kérték többen a receptet, íme:

Hozzávalók:
250 g tészta (most cérnametélt)
3 tojássárgája
fél liter tej
1 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingpor (számomra ez a legvállalhatóbb fajta, semmi műadalék nincs benne)
3 ek nádcukor
2 maréknyi fagyasztott eper
1 tk vanília esszencia
2-3 alma, hámozva, magozva, szeletelve
diónyi vaj a sütőtál kikenéséhez
porcukor a tetejére

A tésztát kifőzőm, az almákat hámozás után kimagozom, szeletelem. Fél liter tejben, 3 ek nádcukorral megfőzöm a pudingot, kicsit hagyom hűlni, majd elkeverem benne a 3 tojássárgáját, belekeverem  a vanília esszenciát (egy kis plusz vanília íz nem árt neki), a főtt tésztát, és jól összekeverem.
Egy kivajazott sütőtál, vagy tepsi aljára teszek egy réteg pudingos tésztát (kb. a felét), ráteszem az epreket, befedem a maradék tésztás keverékkel, a tetejére a szeletelt alma kerül. 180 C-fokos sütőben addig sütöm, míg egy kis színt kap az alma (20-25 perc).  Langyosan, a tetejét porcukrozva az igazi, egy gombóc vanília fagyival.