2012. november 21.

Sült, grillezett velős csont



Holnap vacsorát adunk Borlovag társaimnak és sóletet főzök 30 főre. Főztem már (kevesebbet) de kicsit bajban voltam a mennyiségekkel… A legavatottabbaktól kértem és kaptam útbaigazítást, Tibornak ezúton is köszönöm.
A babot, gerslit, füstölt húsokat már beszereztem, ma beugrottam a henteshez a szombaton megrendelt velős csontokért, de többet hoztam, hogy ÉP-nek készíthessek sült, grillezett velős csontot (mi lányok ma salátáztunk, meg rántott gombáztunk).
Pasikaja, a javából.

Hozzávalók 1 főre:
2 db velős csont (6-8 cm-es darabok, hosszában elfelezve) a csont közepéből
petrezselyem finomra vágva
só, frissen őrölt bors, paprikapehely
áztatólé (1 l víz, 50 ml ecet, 1 ek só)

A velős csontot sós-ecetes vízbe teszem, 1-2 órán át hűtőszekrényben áztatom.
Lecsurgatom, sóágyra fektetem és 160 ºC-ra előmelegített sütőben sütöm 30-40 percig, majd pár percig grillezem.

Tálaláskor meghintem sópehellyel, borssal, paprikapehellyel és aprított petrezselyemmel. Pirítóst adok hozzá.

4 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Basszus, és mi mindig csak főve, éevesből. Köszi ezt a remek tippet (nem, nem láttam az MK oldalán), legközelebb bevetem.

Amúgy hosszában elvágott velőscsontot még képen sem láttam eddig. Nagyon fotogének lettek.

4Gyerek írta...

naná, leves akart lenni :D

Névtelen írta...

A velős csontot hosszában kettévágva áztatod?Mi lesz a velővel?Bírja a procedúrát,nem "távozik" a csontból?Mert már ugye a hosszában történő fölvágással is sérül.

Gabojsza írta...

A velő meg sem moccant:-) Csak sütés után hagyta el a helyét, némi unszolásra.