2012. november 20.

Céklachips kecskesajtkrémmel



A céklachips az egyik kedvenc nasim, kár, hogy nem tudok egyszerre ipari mennyiséget gyártani belőle… Ehhez az előételhez érdemes szép nagy céklákból készíteni a chipset, mert sülés közben jócskán csökken a szeletek átmérője.

Hozzávalók a céklachipshez:
1 nyers cékla
1 tk szőlőmagolaj
nagy szemű tengeri só (pld. füstölt Maldon)

A kecskesajtkrémhez:
5 dkg friss kecskesajt
1 újhagyma, nagyon apróra vágva
pár szál friss petrezselyemzöld
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt bors


Elkészítem a kecskesajtkrémet: a friss kecskesajtot késes aprítógépben krémesre keverem a zöldfűszerrel, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal.
A chipshez előmelegítem a sütőt 150 fokra. A céklát megpucolom, uborkagyaluval vékony szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem a szeleteket és vékonyan megkenem szőlőmagolajjal.  Betolom a sütőbe 30-35 percre, közben egyszer megfordítom.
Hagyom kihűlni, majd mindegyik céklachipsre csillagvégű habzsákkal nyomok sajtkrémet és díszítve, amuse bouche kanálkákon tálalom.

3 megjegyzés:

Mágnes Dóra írta...

Jó ötlet a sült cékla, feltétlenül kipróbálom.
Milyen uborkagyalut használsz? Van valami jó szerkentyű ami bevállt? Én kipróbáltam már egy csomó féle szeletelő szupercuccot, de a végén mindig visszatérek a hagyományos 4 oldalű reszelőhöz.

Gabojsza írta...

A kedvencem egy öreg darab, amit gyerekkoromban szereztünk be még az NDK-ban:-)

m.k. írta...

remek ötlet a chips. és a 4 oldalú gyalű még mindig az igazi, mi is vissztértünk rá