2012. november 19.

Karamellizált hagymás, fordított krumplitorta


Hozzávalók 2 főre:
5 dkg puha vaj
1 nagy fej hagyma, szeletelve
4-5 szem (előfőzött) burgonya, szeletelve
10 dkg reszelt Gruyère (vagy más, jól olvadó)sajt
10 dkg reszelt füstölt edami
10 dkg reszelt mozzarella
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
pár szál friss kakukkfű

Egy torta (vagy sütő)formát kikenek a puha vajjal, az alját kirakom a hagyma szeletekkel , majd ráhalmozok egy sor (előfőzött, azaz héjában nem teljesen puhára főtt, majd hámozott) krumpli szeletet, maréknyi reszelt sajtot, sózom, borsozom, megszórom friss kakukkfűvel, majd  teszek rá még egy sor krumplit, másik fajta sajtot, só, borsot, kakukkfüvet, újabb réteg krumplit, sajtot és fűszert, mindaddig, míg el nem fogynak a hozzávalók. Betolom a 200 C-fokra előmelegített sütőbe  45 percre, vagy amíg aranybarnára sül és megpuhul. A tortaformából kivéve és megfordítva (így a karamellizált hagyma szeletek kerülnek fölülre), tortaszerűen szeletelve, fokhagymás tejföllel tálalom.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik, de hogy a csudába lesz a végén karamellizált? :)

Gabojsza írta...

A hagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, ettől színt is kap, és édeskés lesz a sütési idő végére (mint hagymaleves készítésénél, amikor addig hőkezeljük a hagymát, míg karamellizálódik és aranybarna színt kap).

Roza írta...

Lájkolom!:))

Csilla írta...

Naggyon jól néz ki:)!!!
A héten megsütöm....
Köszönöm az ötletet!!!
Csilla

Névtelen írta...

A krumplit héjában elő kell-e főzni vagy mehet egyenesen felkarikázva?

Gabojsza írta...

Célszerűbb előfőzött krumpliból készíteni.