2012. november 18.

Zsályás, almás sült császárhús


Úgy kezdődött, mint sok más alkalommal: szombaton reggel bementem a piaci henteshez húsos csontot venni (leveshez) és megláttam a gyönyörű, kicsontozott császárt. Abban a pillanatban eldőlt, mi lesz a vasárnapi ebéd.

Hozzávalók 4-6 főre:
kb 1,5 kg csont nélküli bőrös császárhús
nagy szemű tengeri só és frissen őrölt bors
olívaolaj
2 alma, vastagon felszeletelve
kis csokor friss zsálya
1 dl almabor
alufólia

A császárhús bőrét éles késsel (vagy tiszta barkács szikével) beirdalom, óvatosan, hogy csak a bőrét vágjam át. Fűszerezem sóval, frissen őrölt borssal, ezeket a bőrös felén be is masszírozom a vágásokba. Az enyhén kiolajozott sütőtálba (vagy magas falu tepsibe) helyezem az alma szeleteket, rászórom a zsálya leveleket, ráöntöm az almabort és bőrös oldalával felfelé ráfektetem a húst. Meglocsolom még egy kis olívaolajjal, lefedem alufóliával és kb. másfél órára (illetve ameddig megpuhul) betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével időnként leveszem a fóliát, meglocsolom a húst a tepsiben lévő szafttal és teljes puhulásig sütöm.
Tálalás előtt grill fokozatra állítom a sütőt, a hús bőrös felét meglocsolom kevés olívaolajjal, és megszórom nagy szemű tengeri sóval. Betolom a grill alá, míg a bőr aranybarnára és ropogósra sül, majd kiveszem és legalább 5 percig pihentetem. Közben a hús alatt összegyűlt szaftot, a sült almával és zsálya levelekkel együtt botmixerrel  pürésítem, leszűröm-átpasszírozom, egy gyorsforralóba öntöm és mártás sűrűségűre beforralom.
A beforralt pecsenyelével és körettel, szeletelve tálalom.