2012. október 27.

Paszternák krémleves

Fotó: Bakcsy Árpád

Hozzávalók:
(4 főre)
5 dkg vaj
2 fej salotta
50 dkg paszternák
2 gerezd fokhagyma
1,2 liter hús-, vagy zöldség alaplé
2 dl tejszín
fél citrom frissen facsart leve
só és frissen őrölt bors. 

A tálaláshoz:
fejenként 1 vékony szelet füstölt halfilé és csipet paprika pehely

A paszternákot meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított salottát felaprítjuk, a vajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a paszternákot és együtt, lassú tűzön, kevergetve pirítjuk míg a paszternák cukortartalma karamellizálódik. Belereszeljük a fokhagymát, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és krémesre turmixszoljuk. Ízesítjük sóval, borssal, és pár csepp citromlével. Füstölt halfilével és egy csipet paprika pehellyel megszórva tálaljuk.

A recept a Magyar Konyha Magazin 2012 márciusi számában jelent meg.