Idén bőséges volt a padlizsántermés a kertben, a téli
eltevéshez, zakuszka készítéshez fele annyit kellett vennünk, mint máskor. Az eltevés
végeztével már nem is locsoltuk, de a szeptemberi kiadós esőknek köszönhetően
termett tovább, igaz, mini padlizsánokat, olyan épp köretnek valókat.
Húsmentes változatot készült, önmagával (meg egy kis
koktélparadicsommal és sajttal) töltve.
Hozzávalók 4 főre:
4 kisméretű padlizsán
pár szem koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
10-12 dkg jól olvadó reszelt sajt (fele lehet füstölt)
fokhagymás joghurt (vagy tejföl) a tálaláshoz
Félbe vágom a padlizsánokat, kikaparom a belsejüket úgy, hogy körbe maradjon egy kis perem és egy sütőtálba sorakoztatom. A padlizsánbelet kis kockákra vágom. A hagymát megpucolom, felaprítom, olívaolajon megpirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, egy perc múlva a padlizsán kockákat, majd pár perc múlva a negyedelt koktélparadicsomot. Sózom, borsozom, pár percig párolom, leveszem a tűzről és belekeverem az aprított petrezselymet meg a reszelt sajt felét. A tölteléket betöltöm a padlizsánokba és a maradék reszelt sajtot rászórom a tetejére. 200 fokos sütőben 20-25 percig sütöm. Tálaláskor 1 gerezd zúzott fokhagymával elkevert joghurtot (vagy tejfölt) adok hozzá.
És még nincs vége:-)