Tortát sütni nem volt időm, pedig azzal köszöntöttem volna kedves
bloggertársam, Tecát, aki nagyon ügyes a tortakészítésben, és ma ünnepli ötvenedik születésnapját. Magam részéről ezzel
a málnás tartlette-el kívánok neki BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, örömteli ünneplést
családi körben, jó egészséget és élvezetteljes tortasütést - blogolást! Isten éltessen Teca!
Hozzávalók a kosárkákhoz:
125 g liszt
50 g hideg vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás
125 g liszt
50 g hideg vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás
A lisztet gyúródeszkára mérem, a közepére szitálom a porcukrot, rá teszem a
kockára vágott vajat és a sót. Az ujjaimmal morzsásra összedolgozom a
hozzávalókat, hozzáadom a tojást és összegyúrom. Folpackba csomagolva, 1-2
órára a hűtőbe pihentetem, majd kinyújtom, beleigazgatom a kosárkákba, a sütőformában
várakozó tésztára teszek egy darab (kerekre vágott) sütőpapírt, szórok bele
lencsét (babot, vagy kerámia sütőgolyókat) és megsütöm a 180 fokra
előmelegített sütőben addig, míg kezd színt kapni, majd hagyom kihűlni. (Ezt hívják vaksütésnek és arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon, ne púposodjon fel, és a tölteléktől ne ázzon szivacsosra a tésztakéreg alja.
A vaksütéshez használhatunk szárazbabot, lencsét, vagy konyhafelszerelési boltokban kapható speciális kerámiagolyókat is. Ez utóbbi végtelenszer
felhasználható, de értelemszerűen drágább, míg a száraz magok egy idő után használhatatlanná válnak.
Természetesen a lencsét, babot, rendeltetésszerűen elkészíteni már nem lehet a
vaksütés után.)
A krémhez összekeverek 125 g mascarpone krémet 1 dl
hideg, 30%-os tejszínnel, ízlés szerint mézzel és fél rúd vanília kikapart
belsejével. A krémmel megtöltöm a kosárkákat és a tetejüket kirakom friss
málnával. Egyszerű, nagyszerű és isteni finom bármilyen gyümölccsel.
A kosárkák Mandulasarok receptje alapján készültek.