2012. október 18.

Málnás kosárka


Tortát sütni nem volt időm, pedig azzal köszöntöttem volna kedves bloggertársam, Tecát, aki nagyon ügyes a tortakészítésben, és ma ünnepli  ötvenedik születésnapját. Magam részéről ezzel a málnás tartlette-el kívánok neki BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, örömteli ünneplést családi körben, jó egészséget és élvezetteljes tortasütést - blogolást! Isten éltessen Teca!

Hozzávalók a kosárkákhoz:
125 g liszt
50 g hideg vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás

A lisztet gyúródeszkára mérem,  a közepére szitálom a porcukrot, rá teszem a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjaimmal morzsásra összedolgozom a hozzávalókat, hozzáadom a tojást és összegyúrom. Folpackba csomagolva, 1-2 órára a hűtőbe pihentetem, majd kinyújtom, beleigazgatom a kosárkákba, a sütőformában várakozó tésztára teszek egy darab (kerekre vágott) sütőpapírt, szórok bele lencsét (babot, vagy kerámia sütőgolyókat) és megsütöm a 180 fokra előmelegített sütőben addig, míg kezd színt kapni, majd hagyom kihűlni. (Ezt hívják vaksütésnek és arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon, ne púposodjon fel, és a tölteléktől ne ázzon szivacsosra a tésztakéreg alja. A vaksütéshez használhatunk szárazbabot, lencsét, vagy konyhafelszerelési boltokban kapható speciális kerámiagolyókat is. Ez utóbbi végtelenszer felhasználható, de értelemszerűen drágább, míg a száraz magok egy idő után használhatatlanná válnak. Természetesen a lencsét, babot, rendeltetésszerűen elkészíteni már nem lehet a vaksütés után.)

A krémhez összekeverek 125 g mascarpone krémet 1 dl hideg, 30%-os tejszínnel, ízlés szerint mézzel és fél rúd vanília kikapart belsejével. A krémmel megtöltöm a kosárkákat és a tetejüket kirakom friss málnával. Egyszerű, nagyszerű és isteni finom bármilyen gyümölccsel.

A kosárkák Mandulasarok receptje alapján készültek.