2014. április 5.

Előétel ötletek kendermagkrémre

Kaptam egy üveg Donum Terrae kendermagkrémet, azzal, hogy készítsek vele hideg, vagy meleg előételt. Adott volt egy számomra új, ismeretlen íz, ám kellemes meglepetés volt már első kóstolásra!
Alaphelyzetben készítettem belőle egy pestót, amiben az olajos magvakat helyettesítette a kendermagkrém és ezt használtam pár hideg és meleg előételhez. A végeredmény ismeretében kijelenthetem, új szerelmem van: a Donum Terrae kendermagkrém.

A kendermagnak 20-25% a fehérjetartalma, magas a rosttartalma (35%), magas a cink, magnézium, kálium, kalcium, kén, vas és foszfor tartalma. Esszenciális aminosavakat tartalmaz, olyan arányban, ahogy arra szervezetünknek szüksége van, gazdag omega 3 és 6 zsírsavakban és  ezeket az ideális, 3:1 arányban tartalmazza. Csökkenti a koleszterin szintet és gyorsítja a zsíranyagcserét, védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét, nagy szerepe van a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, gátolja a cukorbetegség kialakulását, erősíti az immunrendszert. Szuperélelmiszer a javából!


De lássuk a kendermag pestót és azt, mire használhatjuk:

Kendermag pesto

Hozzávalók:
2 evőkanál Donum Terrae kendermagkrém (ez 100% kendermagból készül)
kis csokor friss bazsalikom
6-8 levél friss medvehagyma (szezonon kívül fél mokkáskanál medvehagymakrém)
1 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olívaolaj
2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán sajt
durva szemű parajdi só és frissen őrölt bors

Kényelmes lenne késes robotgépben elkészíteni, de a bazsalikom íze megváltozik ha fémmel érintkezik, ezért elő a kő mozsárral és abban zúzom pépesre a bazsalikom és medvehagyma leveleket a fokhagymával és csipetnyi durva szemű sóval, majd belekeverem a kendermagkrémet, tekerek bele borsot, belekeverem a reszelt parmezánt és felengedem annyi olívaolajjal, hogy inkább krémes, mint folyós állagú pestót kapjak. Ha szükséges, igazítok az ízén pici sóval.  Ez így magában is ízorgia, de lássuk, mivel lehet még fokozni:


Koktélparadicsomba töltve: a koktélparadicsom magjait és húsát kikaparom és a helyére kendermagpestót töltök. Bazsalikom levélen, bazsalikom levéllel díszítve tálalom.


Wonton tésztakosárba töltve: ázsiai élelmiszerboltokban kapható friss wonton lapocskákat fém muffin forma mélyedéseibe igazgatom és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm, hagyom kihűlni, majd közvetlenül tálalás előtt (különben elázna) megtöltöm az egy-két evőkanál natúr sajtkrémmel elkevert kendermagpestót.


Azonos mennyiségű natúr görög joghurttal elkeverve mártogatósnak kínálom sült krumplihoz (vagy bármilyen sült zöldséghez).

Kendermag pestós garnéla



Hozzávalók 2 főre:
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, zúzva
400 g tisztított garnéla
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál kendermag pesto
só és frissen őrölt bors
1 friss piros chili
kis csokor friss koriander

Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök 2 evőkanálnyi olívaolajat és megfuttatom rajta a fokhagymát, meg a felszeletelt chilit. Amikor megérzem a fokhagyma illatát, rádobom a garnélát, sózom, tekerek rá borsot, 1 perc után hozzáadom a bort és kevergetve főzöm pár percig, míg a garnéla színe szürkéből lazac rózsaszínre változik. Belekeverem a kendermag pestot és még 1-2 percig hagyom a tűzön, míg a szósz összeforr, vigyázva, hogy a garnélát ne főzzem túl. Egyszemélyes tálkákban kínálom friss korianderrel megszórva.

Kendermagkrémes kucsmagombás tészta


Mindegyik fogás nagyon jó volt, de talán nekem ez ízlett a legjobban és ez volt az egyetlen, amibe nem a pestót tettem bele, hanem a kendermagkrémet. Teljes kiőrlésű alakor ősbúzából készült tésztával főztem, mert ezt én is gond nélkül ehetem, mivel gyakorlatilag gluténmentes (én legalábbis jól tolerálom). A kucsmagomba meg saját szedés, idén igazán bőséges volt a szezon.

Hozzávalók 2-3 személyre:
400 g teljes kiőrlésű tészta
2 dkg vaj
1+ 1 evőkanál olívaolaj
2 fej salotta hagyma
30 dkg kucsmagomba
2 dl natúr zabtej (magam főzöm)
2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma, reszelve
2 evőkanál kendermagkrém
pár szál friss turbolya
só, frissen őrölt fehér bors

A vaj-olívaolaj keveréken megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzáadom a felcsíkozott, megtisztított kucsmagombát (2-3 darabot félre teszek a díszítéshez), belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Közben lobogva forró, alaposan megsózott vízben al dente-re, azaz fogkeményre főzöm a tésztát.
Ha megpuhult a gomba, hozzáöntöm a zabtejet, beleszórom a reszelt parmezánt, belekeverem a kendermagkrémet, majd kevergetve, az egészet pár perc alatt mártás sűrűségűre forralom. Belekeverem a kifőtt, leszűrt tésztát, jól összekeverem és hagyom 4-5 percig pihenni, hogy a tészta magába szívja az ízeket. Közben egy evőkanál olívaolajon, rázogatva megsütöm a díszítésre félretett, hosszában elfelezett kucsmagombákat, felaprítom a turbolyát, megszórom vele a tésztát és a sült kucsmagombával díszítve tálalom.