...avagy maradék sült gomba fazonírozás. A történet a
vasárnapi ebédnél kezdődött. A sült kacsa mellé barna csiperkét sütöttem a
legújabb játékszeremben, a Tefal kerámiabevonatos wokban. Ez az első
kerámiabevonatos edényem és úgy kétnaponta kitalálok valamit, hogy használhassam.
Ötvözi minden Tefal serpenyő és minden kerámia bevonat jó tulajdonságát (és
tartós használat után sem színeződött el, a mosogatása egy álom!), de egy
dologban egyedülálló: pörkanyagot is tud képezni, anélkül, hogy az étel
leragadna benne! Nem beszélve a csodálatos oldalívtől, amitől úgy keverem
dobálva benne az ételt, mint a profik.
De vissza a sült gombához: laskagombából, barna csiperkéből
is készítettem már, jó 10 perces köret.
Van, hogy teszek bele újhagymát vagy
medvehagymát, van, hogy csak gombát sütök. Szórtam már aprított petrezselyemmel vagy szezámmaggal a
végén, de ettük már pőrén is.
Mindig úgy készítem, hogy szárazon jól felforrósítom a kerámiabevonatos wokkot, locsolok bele pici olívaolajat, beledobom a mérettől függően egészben hagyott, felezett, vagy negyedelt gombát és nagy lángon, rázogatva-forgatva megsütöm (fűszerezni a végén szoktam, mert a sótól a gomba levet ereszt és inkább párolódik, nem sül).
Mindig úgy készítem, hogy szárazon jól felforrósítom a kerámiabevonatos wokkot, locsolok bele pici olívaolajat, beledobom a mérettől függően egészben hagyott, felezett, vagy negyedelt gombát és nagy lángon, rázogatva-forgatva megsütöm (fűszerezni a végén szoktam, mert a sótól a gomba levet ereszt és inkább párolódik, nem sül).
Ebből a maradék sült gomba köretből lett másnapi ebéd, héjában
sült krumpliba töltve. A hozzávalók mennyisége függvénye annak, hogy mennyi a
maradék sült gomba, nekem egy közepes méretű krumpliba kb. 2 teáskanálnyi sült
gomba fért bele, nagyjából ezzel érdemes számolni, amikor alaposan lesikált
héjas krumplit, héját pár helyen megszurkálva betesszük sülni. Én Actifryban
sütöttem, keverőlapát nélkül, 20 perc alatt megpuhultak, de sütőben 200
Celsius-fokon is elég nekik max. fél óra. Ha már foghatóra hűltek a krumplik (azbeszt kezűek előnyben), kalapot vágok nekik (a kalapokat azon melegében pici
sóval és vajjal bekebelezem), kiskanállal kikaparom a krumplik belsejét, kb.
fél centis peremet hagyva, majd betöltöm a sült gombával, megszórom jól olvadó reszelt
(füstölt) sajttal, meglocsolom pici olívaolajjal és annyi ideig sütöm, míg a
sajt ráolvad, ennyi idő alatt a gomba is átforrósodik.
Fokhagymás tejföllel jó kis húsmentes ebéd. A másnap újramelegített ételt annyira nem szeretjük, inkább maradékhasznosítunk.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.