2014. április 15.

Gombával töltött krumpli


...avagy maradék sült gomba fazonírozás. A történet a vasárnapi ebédnél kezdődött. A sült kacsa mellé barna csiperkét sütöttem a legújabb játékszeremben, a Tefal kerámiabevonatos wokban. Ez az első kerámiabevonatos edényem és úgy kétnaponta kitalálok valamit, hogy használhassam. Ötvözi minden Tefal serpenyő és minden kerámia bevonat jó tulajdonságát (és tartós használat után sem színeződött el, a mosogatása egy álom!), de egy dologban egyedülálló: pörkanyagot is tud képezni, anélkül, hogy az étel leragadna benne! Nem beszélve a csodálatos oldalívtől, amitől úgy keverem dobálva benne az ételt, mint a profik.
De vissza a sült gombához: laskagombából, barna csiperkéből is készítettem már, jó 10 perces köret. 


Van, hogy teszek bele újhagymát vagy medvehagymát, van, hogy csak gombát sütök. Szórtam már aprított petrezselyemmel vagy szezámmaggal a végén, de ettük már pőrén is.
Mindig úgy készítem, hogy szárazon jól felforrósítom a kerámiabevonatos wokkot, locsolok bele pici olívaolajat, beledobom a mérettől függően egészben hagyott, felezett, vagy negyedelt gombát és nagy lángon, rázogatva-forgatva megsütöm (fűszerezni a végén szoktam, mert a sótól a gomba levet ereszt és inkább párolódik, nem sül).

Ebből a maradék sült gomba köretből lett másnapi ebéd, héjában sült krumpliba töltve. A hozzávalók mennyisége függvénye annak, hogy mennyi a maradék sült gomba, nekem egy közepes méretű krumpliba kb. 2 teáskanálnyi sült gomba fért bele, nagyjából ezzel érdemes számolni, amikor alaposan lesikált héjas krumplit, héját pár helyen megszurkálva betesszük sülni. Én Actifryban sütöttem, keverőlapát nélkül, 20 perc alatt megpuhultak, de sütőben 200 Celsius-fokon is elég nekik max. fél óra. Ha már foghatóra hűltek a krumplik (azbeszt kezűek előnyben), kalapot vágok nekik (a kalapokat azon melegében pici sóval és vajjal bekebelezem), kiskanállal kikaparom a krumplik belsejét, kb. fél centis peremet hagyva, majd betöltöm a sült gombával, megszórom jól olvadó reszelt (füstölt) sajttal, meglocsolom pici olívaolajjal és annyi ideig sütöm, míg a sajt ráolvad, ennyi idő alatt a gomba is átforrósodik. 


Fokhagymás tejföllel jó kis húsmentes ebéd. A másnap újramelegített ételt annyira nem szeretjük, inkább maradékhasznosítunk.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.