2014. április 22.

Spárgás lepény kecskesajttal és sonkapörccel


Gyors ebédre, vagy útravalónak, tízórainak az iskolába, vagy csak úgy, vacsorára egy pohár bor mellé. Használjátok ki a spárgaszezont!

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (200 g, Lidl beszerzés)
1 csomag zöld spárga, tisztítva
150 g érlelt kecske sajt, reszelve
1 tojás
1-1 szelet házi füstölt szalonna és sonka
frissen őrölt bors

A nagyon apró kockákra vágott szalonnát és sonkát egy serpenyőbe teszem és közepes lángon addig sütöm, míg a szalonna zsírja kisül, de a sonka még nem sül ropogósra. Szűrőkanállal kiveszem, konyhai papírtörlőre helyezem, hogy a felesleges zsírtól megszabadítsam.
A sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra. Megtisztítom a spárgát, lereszelem a sajtot, a leveles tésztát letekerem és sütőpapírostól egy tepsire helyezem. Elfelezem, így két kisebb lepény lesz belőle. A tésztát lekenem vékonyan a felvert tojással, körben a széleit 1 cm szélesen visszahajtom és kicsit lenyomkodom. A perem által szegélyezett tésztarészt  villával sűrűn megszurkálom, egyenletesen rászórom a reszelt kecskesajtot, a tetejére helyezem az egyforma hosszúra vágott spárgát (egyet fejtől, egyet lábtól...), megszórom a szalonna és sonkapörccel, borsozom (sózni nem kell, a szalonna, sonka és kecskesajt is elég sós!), és betolom a sütőbe 15-20 percre, amíg meg nem sül.
Langyosan és hidegen is finom.

Piszkétől lestem.