2014. április 6.

Banánkenyér


Amolyan „érzésre” született sütemény, az apropóját két enyészetnek induló banán adta, és ment bele ami épp kéznél volt itthon. Milyen jó, hogy feljegyeztem pontosan miből mennyit tettem bele, mert olyan jól sikerült, hogy máskor is így fogom megsütni, bár biztosan jó másfajta lisztből is, és máktej helyett bármilyen magtejjel (tehéntejet nem fogyasztunk).

Hozzávalók egy 23 X 12 cm-es sütőformához:
60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
80 g teljes kiőrlésű zabliszt
90 g kókuszreszelék
2 mokkáskanál őrölt fahéj
12 g sütőpor
6 g szódabikarbóna
40 g cukor (vagy eritrit)
20 dkg érett banán (meghámozva mérve)
2 db tojás
6 dkg puha vaj
150 g máktej
1 ek mandulaolaj
1 tk (házi) vanília kivonat

A meghámozott banánokat villával összenyomkodom, belekeverem a tojásokat, a mandulaolajat, máktejet, vanília kivonatot és vajat.
A liszteket, cukrot, fahéjat, szódabikarbónát és a sütőport összekeverem a kókuszreszelékkel, hozzáadom a tojásos keverékhez és összedolgozom (kézi mixerrel).
Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntöm a tésztát és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrzöm és ha nem sült át teljesen a belseje, pár percig sütöm még.
Szeletelés előtt hagyom teljesen kihűlni.
Igen illékonynak bizonyult, így nem tudom megmutatni, mennyire szép volt belülről. Legközelebb mogyorót, vagy mandulát is csempészek bele. Meg csokit :-D