2014. március 25.

Zab panna cotta gabonatej főzőben


panna cotta közkedvelt olasz desszert, amihez tejet, tejszínt és cukrot főznek össze, majd elkeverik zselatinnal, megdermesztik és jól behűtve tálalják. Az én zab panna cottám bármelyik vegán kedvére lenne, mert sem tej, sem tejszín, sem zselatin nincs benne, mégis megszólalásig hasonlít az eredetire és igazán egészséges, élvezetes desszert.
Semmi mást nem kell hozzá tenni, mint főzni egy adag zabtejet, maga a desszert a zabtej főzés mellékterméke, a szűrlemény, némi friss gyümölccsel körítve.
A zabtej a mandula-, és máktej mellett a kedvenc magtejünk, hetente legalább egyszer főzöm. A gabonatej készítő gép tartályába öntök egy mérőpohárnyi zabtej magkeveréket, 2 evőkanál házi vaníliás cukrot (cukor helyett eritrittel) és 1 evőkanál mandulaolajat, adok hozzá egy csipet sót, felöntöm MAX jelzésig vízzel és elindítom a gépet Full Bean Milk programon. Ha elkészült a magtej, leszűröm és a szűrleményt kis panna cotta edénykékbe teszem a hűtőbe másnapig, azalatt szépen megdermed. Kis tányérkákra borítom, tetszés szerinti friss gyümölccsel, reszelt citromhéjjal díszítve  tálalom.