2014. március 31.

Kucsmagombás húspástétom


Kucsmagomba szezon lévén 3-4 naponta jutok friss gombához és majd minden ételbe teszek belőle. Az idei volt talán a leggazdagabb szezon amióta gombászunk, sok gomba elfogyott frissen és annyit szárítottam, hogy 2-3 évig, ha nem terem egy darab sem, akkor is lesz bőven mit felhasználni. A szárítás után sokkal intenzívebb lett az íze, egy részét porítva, fűszernek használom majd. Most húspástétomba sütöttem friss gombát, medvehagymával, turbolyával, csirke májjal. Kucsmagomba híján csiperkével, medvehagyma helyett újhagyma zöldjével, turbolya helyett petrezselyem zöldjével is elkészíthető!
Hozzávalók:
60 dkg darált hús (sertés, vagy pulyka)
20 dkg csirkemáj
15-20 dkg kucsmagomba
1-2 tojás
1 fej vöröshagyma
kis csokor aprított medvehagyma
kis csokor aprított turbolya
2 -3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál kölespehely, durvára darált zabpehely, vagy zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
kis darabka vaj a sütőforma kikenéséhez
A kucsmagombát meg szoktam mosni. Tudom, hogy nem ajánlott mosni a gombát, de a redőibe néha homok kerül, nem nagy élvezet, ha evés közben ropog a fogunk alatt. A süvegét (a kucsmát) hosszában ketté szoktam vágni, ha szükséges, kilakoltatom belőle az albérlőket. Szűrőben jól lecsepegtetem, majd felaprítom. A csirkemájat megtisztítom minden hártyától, kisebb darabokra vágom. A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, mélyedést készítek a közepébe, beleütöm a tojást, hozzáadom a kucsmagombát, a csirkemájat, az aprított vöröshagymát, medvehagymát és turbolyát, belereszelem a fokhagymát, hozzáadom a kölespelyhet (vagy zabpelyhet, vagy zsemlemorzsát), sózom, borsozom. Az egészet jól összedolgozom, belesimítom a kivajazott sütőformába (a kedvencem ez a Pataki kerámia forma), ha esetleg nem férne bele az egész massza, előkapok még egy-két kerámia szuflé sütőformát, kivajazom őket és abban sütöm meg a maradékot.


Kb. 1 óra alatt, 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben elkészül (az egyszemélyes szufléformákban hamarabb). Szeletelve tálalom. Zöldséggel körítve, hidegen, melegen egyaránt finom.