2014. március 7.

Élesztőmentes kefíres pogácsa


Eredetileg túrós pogácsa lenne, de mivel a tehéntúró az épp aktuális diéta miatt tiltólistás, a kefir meg nem, rajtam ez nem nem fog kifogni ha csibém pogácsát kíván, így tegnap este lenvászon konyharuhába öntöttem 2 nagy pohár kefirt, ma reggelre szépen kicsepegett belőle a savó és lett belőle kefirtúró. Pogácsába gyúrtam, ahhoz képest egész jó lett, sőőőt, annak, aki hónapok óta nem ehetett semmi hasonlót, ez maga a pogácsák rolls royce-a.

Hozzávalók:
330 g túró (most kefirből)
330 g vaj
330 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
3 ek szezámmag (opcionális)
2 gerezd fokhagyma, reszelve (opcionális)
25 g só
1 tojás + szezámmag a tetejére
Aki nem diétázik, készítse nyugodtan tehéntúróval, meg fehér liszttel, engem most kötöttek a diétás tanácsok.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Az alapanyagokat jól összedolgozom , a tésztát lisztezett felületen másfél cm vastagra nyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy szőlőmagolajjal kikent sütőlemezre ültetem (ez utóbbi nagyon jól bírja a hőt és nem ég meg). A szaggatás utáni maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom, mindaddig, míg el nem fogy. Megkenem a tetejét a felvert tojással, megszórom szezám maggal (mákkal, lenmaggal, vagy amivel tetszik) és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm. Ha nem nyújtom túl vékonyra, szép magas pogácsáim lesznek. Langyosan a legfinomabbak.
Fenti adagból 5 cm átmérőjű kiszúróval 50 db kis pogácsa lett.