2014. február 26.

Zelleres almakrémleves, gabonatejfőzőben


Holnapután nyílik a 2014 évi Konyhakiállítás. Már nagyon készülök! Szombaton két alkalommal is “a pult mögé” állok: fél egytől az Origo Táfelspicc standján kínálom a nem szokványos tafelspitzem (recept és részletek később), délután háromtól pedig az OTP Klub standján kínálom kóstolásra kedvenc vöröslencse pástétomom, amit csúcs szuper Olajtársaság – Omnium olajakkal locsolunk meg. Gyertek, találkozzunk személyesen is!
A készülődés miatt kevesebb idő jutott ebédfőzésre, nem is vágytunk ma csak egy jó krémlevesre, amit gyorsan összedobtam a gabonatejfőzővel, fél óra múlva meg már kanalaztuk is. A gabonatejfőző gépet is megnézhetitek élőben a Konyhakiállításon, biztosan sok jó ötletet lehet majd kapni a helyszínen a használatára!


Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 kisebb zeller gumó
2 alma
1 salotta hagyma
2 csipet chili pehely (opcionális)
rizstej, a max. jelzésig
csipet só, frissen őrölt bors
1 kiskanál német (mézes) magos mustár
Az előkészítő munka egyszerű. Meghámozom és felaprítom a zellert és salotta hagymát, kicsumázom és felkockázom az almákat, majd egyszerre teszem bele a gépbe a hozzávalókat. Felöntöm a max. jelzésig rizstejjel*, elindítom a gépet (full bean milk gombbal) majd kb. 25 perc múlva dallammal jelzi a gép, hogy kész a leves. Nincs macera, nem kell kevergetni a hagymát dinsztelés közben, nem kell mixelni, passzírozni, pepecselni. Egy gombnyomás az egész.
Ha kész, almakockákkal és csipetnyi chili pehellyel tálalom.
*A rizstejhez kimérek a gabonatejfőző mérőpoharával egy adag megmosott rizst és fél adag kókuszreszeléket, beleteszem mindkettőt a gép tartályába, teszek hozzá egy csipet sót, felöntöm vízzel a max. jelzésig és megnyomom a full bean milk gombot. Ha kész, leszűröm, vagy – pld. főzelékekhez – egy az egyben használom. Ezzel a „fapados” rizstejjel főzni szoktam, ha nem főzéshez szánom, teszek még bele 1-2 evőkanál xilitet/eritritet és egy késhegynyi vanília kaviárt (ez kb. 1 vaníliarúd kikapart magjainak felel meg), így sokkal kellemesebb ízű italt kapok.