2014. február 14.

Gesztenyés, csokoládés mandulatorta

Azt ugye nem kell külön ecsetelnem, melyik a kedvenc helyiségem a lakásban… igen, a konyha. Nem nagy (sőőőt), így a legutóbbi nagy felújítás alkalmával beépíttettem gyakorlatilag plafonig, egy ideig jól el is fértem benne, de mostanra szépen „belaktam” és bár időnként elcsábulok egy-egy új konyhai kütyüre az első gondolatom mindig az, hogy hová fogom tenni, hogy kéznél is legyen, de ne is foglalja el az értékes munkafelületet a konyhapulton… Annak, aki naponta főz, érdemes jól átgondolni és megtervezni a saját konyháját, hogy az igazán funkcionális legyen. És – tapasztalatom szerint – nem mindig az a drágább, amiért vásárláskor több pénzt fizetünk ki! Annak idején szívtam a fogam a többemeletes, kihúzható, keskeny, álló szekrényrészek miatt, mert irreálisan drágának tűntek, de mai napig áldom az eszem értük, mert igazán praktikusan építtettem be mindkettőt: az egyikben a tisztítószereket tartom a mosogató mellett, a másikban (ez 3 emeletes) a gyakran használt fűszereket a tűzhely mellett, így mindig kéznél van az, amire épp szükségem van. Az ergonómia fontos egy családi konyhában is, nem csak egy éttermi konyhán. Ha úgy gondoljuk magunk nem vagyunk képesek megtervezni minden apró részletet, érdemes bátran segítséget kérni szakembertől. Lesz is rá alkalom hamarosan, mert 2014 február 28 és március 2 között, ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Sportarénában a Konyhakiállítást, 2014-es bútor- és konyhagép premierekkel, design díjas fejlesztésekkel, kiegészítő-, kisgép- és konyhafelszerelési újdonságokkal, sok-sok érdekes gasztroprogrammal. Feltétlenül érdemes regisztrálni a www.konyhakiallitas.hu oldalon, így bárkinek esélye nyílik megnyerni a fantasztikus nyeremények egyikét, a fődíj pedig – a Nonoart felajánlásának köszönhetően – egy 2,5 millió Ft értékű konyhabútor!
De vissza a saját konyhámba: megsütöttem életem legfinomabb cukormentes tortáját. Nem mellesleg gluténmentes, így én is élvezhettem az ízét és ha a vaj helyett kókuszzsírral készül, még paleo étrendbe is beilleszthető (a kókuszzsír mennyiségét azonban nem árt kikísérletezni, mert abból biztosan nem 20 dkg kell).


Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
20 dkg puha vaj
25 dkg gesztenyepüré (én erre esküszöm)
5 dkg gesztenyeliszt
20 dkg darált mandula
80 g 85%-os keserű csokoládé
1 kupica rum (sötét Baccardi-t használtam)
4 tojás
1 csomag (10 g) sütőpor
csipet só
120 g 85%-os keserű csokoládé a bevonathoz
Késes robotgépben megdarálom a mandulát és a csokoládét, majd elvegyítem a gesztenyeliszttel, a sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverem a gesztenyemasszával és egy kupica rummal majd egyenként hozzáadom a tojásokat és jól kikeverem. Ezt a műveletet az egyik legtöbbet használt konyhai segédemmel szeretem elvégeztetni, a Kenwood konyhagépemmel. Gyakran kérdezitek Facebookon is, milyen konyhai gépet érdemes venni. Sokan odavannak a Kitchen Aid-ért, én évek óta Kenwood párti vagyok. Nem olyan dizájnos, mint a majdnem 2X annyiba kerülő álomdarab, de strapabíró és igazán megbízható masina. Dagaszt, kever, habot ver, a blendere világbajnok (azzal készítem a legselymesebb krémleveseket), van hozzá fagylalt készítő betétem, húsdarálóm, és sok kiegészítője van még (a tésztakészítőtől az aprítóig). Apropó: Kenwood stand is lesz a Konyhakiállításon, alig várom, hogy lássam milyen újdonságokkal rukkolnak elő!De vissza a recepthez: a száraz anyagok keverékét lassanként adom hozzá, a habosra kevert tojásos-gesztenyés-vajhoz, alaposan elkeverem, majd a masszát egy kivajazott, 26 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, elegyengetem a tetejét és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig, illetve tűpróbáig sütöm (nem érdemes túlsütni, mert száraz, morzsalékos lesz). Első alkalommal csokibevonat nélkül, langyosan ettük, egy francia almazselével. (vanília, vagy madártej fagylalttal lett volna az igazi). Második alkalommal hagytam kihűlni és bevontam vízgőz felett olvasztott csokoládéval. Így már picit morzsalékosabb volt mint langyosan, de egy jó kis narancslekvárral vagy almazselével így is pazar!