2014. február 18.

Meyer citromos csirke


Comfort food a javából. 5 perc előkészítés, aztán betolom a sütőbe  és másfél óra múlva tálalom, nem mellesleg ugyanabban az edényben amiben sütöttem, így a mosogatni való is kevesebb.
Első blikkre furcsa lehet, hogy citromlikőrrel főzzünk, de ez a recept bizony telitalálat. A meyer citromot meg egyszerűen imádom! Azon kívül, hogy gyönyörű, a legfinomabb, legédesebb (ha lehet egy citromra ilyet mondani) és lédúsabb az összes citrom közül. Nem hiába „celeb” a citromok között. Némely zöldségesnél, Spar áruházban rá lehet bukkanni, a színe alapján azonnal kitűnik a többi citrom közül.



Hozzávalók 4 főre:
4 csirkecomb
fél dl olívaolaj
fél dl limoncello (olasz citromlikőr)
1 meyer citrom frissen facsart leve
1-2 meyer citrom felszeletelve
2 teáskanál dijoni magos mustár
2 gerezd fokhagyma, reszelve
pár darab friss kakukkfű ágacska
só és frissen őrölt bors
Összeállítom a szószt, amiben sülnek majd a combok: egy tálban összekeverem az olívaolajat, limoncellót, citromlevet, dijoni magos mustárt és reszelt fokhagymát. A gyönyörű Pataki Sába tálamba sorakoztatom az alsó és felső combra szétválasztott, és sóval – frissen őrölt borssal bőkezűen meghintett csirkecombokat. A combok közé dugdosok meyer citromszeleteket és kakukkfű ágakat, rájuk öntöm a szószt, teszek a tetejükre is citromszeleteket és kakukkfüvet, befedem a tálat és betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével leveszem a fedőt és párszór a levével meglocsolgatva, sütöm még 20-25 percig, míg kis színt kapnak a combok. Paszternákos krumplipürével és zöld salátával tálalom.
Innen az ötlet.