2014. március 13.

Kucsmagombás burgonya gratin


Elkezdődött a kucsmagomba szezon! Kedvenc tavaszi gombámat egyszemélyes tálkákba sütöttem össze póréval, krumplival és tejszínnel, némi turbolya társaságában. Isteni finom, mint bármi, amiben találkozik póré, krumpli és tejszín, a kucsmagombától még gazdagabb és finomabb, annyira jó, hogy másnap reggelire ÉP visszatapsolta (csak több gombát kért bele :-D )




Hozzávalók 4 főre:
2 ek olívaolaj
2 szem krumpli
arasznyi darab póréhagyma
16 db kucsmagomba
2 dl tejszín
fél bio, vagy kezeletlen héjú citrom reszelt héja
só és frissen őrölt bors
pár szál friss turbolya
Meghámozom és vékonyan felszeletelem a krumplit és a pórét, a kucsmagombákat hosszában elfelezem. Az egyszemélyes sütőtálakat kikenem olívaolajjal, majd kirakom tetőcserépszerűen (hogy kicsit fedjék egymást) a hozzávalókkal: egy szelet krumplit követ egy szelet póré, azt egy fél kucsmagomba, majd újra krumpli, póré, gomba, míg megtelik a tálka. Ha megtelt, locsolok mindegyik tálra kb. fél dl tejszínt, megsózom, tekerek rá borsot, megszórom kevés kezeletlen citrom frissen reszelt héjával, némi turbolyával és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg a teteje picit megpirul. Melegen tálalom.
 Innen az ötlet.