2013. június 18.

Vörösborban sült meggy, vaníliával és kardamommal


A meggy (vagy cseresznye), vanília és kardamom nagyon jó együtt. Ismétlésért kiált (indulok is meggyet szedni) és még a "mindenmentes" diétámba is beleillik. Magában kanalazva, vagy egy kis fagyira...hmmm...

Hozzávalók: 
1 kg meggy (vagy cseresznye) kimagozva
10 dkg (vagy ízlés szerint több) cukor
2 dl testes vörösbor
1 vanília rúd (én vanília kaviárt használtam)
fél mokkáskanálnyi őrölt kardamom
rum (nálam Stroh, 80 fokos)

A meggyet (vagy cseresznyét) kimagozom, sütőtálba teszem levével együtt, ha szükséges, azaz nem elég édes a gyümölcs - megszórom a cukorral és ráöntöm a vörösbort, amiben elkevertem a kardamomot és vanília kaviárt. Betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe és addig sütöm, míg elforr majdnem az egész leve (ami marad, sziruposra besűrűsödik), a meggy (cseresznye) meg szépen megsül, szinte karamellizálódik. Ha kész, csírátlanított* lekváros üvegekbe szedem és felöntöm annyi rummal, ami ellepi. Lezárom, fejre állítom az üvegeket pár percre, hogy a vákuum kialakuljon. Száraz dunsztba teszem (egy kosárba, plédek közé bugyolálva), majd másnap mehet a kamrapolcra.

*a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.

Gesztenye műve volt az alap.