A meggy (vagy cseresznye), vanília és kardamom nagyon jó együtt. Ismétlésért kiált (indulok is meggyet szedni) és még a "mindenmentes" diétámba is beleillik. Magában kanalazva, vagy egy kis fagyira...hmmm...
Hozzávalók:
1 kg meggy (vagy cseresznye) kimagozva
10 dkg (vagy ízlés szerint több) cukor
2 dl testes vörösbor
1 vanília rúd (én vanília kaviárt használtam)
fél mokkáskanálnyi őrölt kardamom
rum (nálam Stroh, 80 fokos)
A meggyet (vagy cseresznyét) kimagozom, sütőtálba teszem levével együtt, ha szükséges, azaz nem elég édes a gyümölcs - megszórom a cukorral és ráöntöm a vörösbort, amiben elkevertem a
kardamomot és vanília kaviárt. Betolom a 180 C-fokra előmelegített sütőbe és addig sütöm, míg elforr majdnem az egész leve (ami marad, sziruposra besűrűsödik), a meggy (cseresznye) meg szépen megsül, szinte karamellizálódik.
Ha kész, csírátlanított* lekváros üvegekbe szedem és felöntöm annyi rummal, ami
ellepi. Lezárom, fejre állítom az üvegeket pár percre, hogy a vákuum kialakuljon.
Száraz dunsztba teszem (egy kosárba, plédek közé bugyolálva), majd másnap mehet a kamrapolcra.
*a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még
alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal
együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a
csírátlanítás.
Gesztenye műve volt az alap.
Gesztenye műve volt az alap.