Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia
termesztésével foglalkozik. Az Etna környékén több mint három ezer hektáron ez
a fő termény (több mint 80%-a a regionális területnek). Bronte a pisztácia Édenkertje, ott terem a
„zöld arany, a világ legjobb pisztáciája, melynek íz, aromája és jellegzetes zöld
színe általánosan elismert, egyedi és különleges.
Itthon a Noosti Kft forgalmaz
brontei szemes pisztáciát és pasztát, egyenlőre nagy kiszerelésben (cukrászüzemek
részére), de hamarosan indul webáruházuk, ahol kis kiszerelésben is hozzá lehet
majd jutni az eredeti brontei pisztáciához, mely eredet védett, nem pörkölik
vagy sózzák, ellentétben a más országokból importáltakkal, azért, hogy
megőrizzék a pisztácia valódi ízét, ezzel tágabb teret engedjenek a
kreativitásnak a gasztronómiai felhasználás során.
A kánikulára való tekintettel, mi más is készült volna a nemes pisztácia pasztával, mint fagylalt. Pár hónapja ettem egy jó nevű cég pisztácia fagylaltjából, ízlett, de mikor megkóstoltam a saját készítésűt…hát kérem, zongorázni lehet a különbséget és nem miattam… A fagylaltnak is bevált vaníliás madártejbe kevertem a brontei pisztácia pasztát és olyan fagylalt lett belőle, ami komolyan veszélyezteti a diétámat. Erősen addiktív.
Hozzávalók:
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát, vagy fehér piskótát sütni)
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát, vagy fehér piskótát sütni)
150 g nádcukor
7 dl zsíros tej (min. 3,5%-os)
7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
1 vaníliarúdnak a kikapart belseje, vagy fél
mokkáskanálnyi vanília kaviár
1-2 evőkanálnyi brontei pisztácia paszta
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral majd belekeverem hét dl tej és hét dl tejszín
keverékébe, a vanília kaviárral. Kevergetve 85°C-ig melegítem, majd
leszűröm és lehűtöm. Ha alaposan lehűlt, belekeverem a pisztácia pasztát és 20-25
perc alatt a fagylaltgépem krémes fagylalttá keveri. Fagylaltgép hiányában zárható
dobozba öntöm, beteszem a fagyasztóba és fél óránként botmixerrel átkeverem
(legalább 4X, de a végeredmény nem lesz annyira krémes, mint a fagylaltgéppel
készült).
Tálaláskor megszórom kevés aprított pisztáciával. Mennyei.
Tálaláskor megszórom kevés aprított pisztáciával. Mennyei.