2013. június 22.

Pisztácia fagylalt


Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésével foglalkozik. Az Etna környékén több mint három ezer hektáron ez a fő termény (több mint 80%-a a regionális területnek). Bronte a pisztácia Édenkertje, ott terem a „zöld arany, a világ legjobb pisztáciája, melynek íz, aromája és jellegzetes zöld színe általánosan elismert, egyedi és különleges. 
Itthon a Noosti Kft forgalmaz brontei szemes pisztáciát és pasztát, egyenlőre nagy kiszerelésben (cukrászüzemek részére), de hamarosan indul webáruházuk, ahol kis kiszerelésben is hozzá lehet majd jutni az eredeti brontei pisztáciához, mely eredet védett, nem pörkölik vagy sózzák, ellentétben a más országokból importáltakkal, azért, hogy megőrizzék a pisztácia valódi ízét, ezzel tágabb teret engedjenek a kreativitásnak a gasztronómiai felhasználás során. 

A kánikulára való tekintettel, mi más is készült volna a nemes pisztácia pasztával, mint fagylalt. Pár hónapja ettem egy jó nevű cég pisztácia fagylaltjából, ízlett, de mikor megkóstoltam a saját készítésűt…hát kérem, zongorázni lehet a különbséget és nem miattam…  A fagylaltnak is bevált vaníliás madártejbe kevertem a brontei pisztácia pasztát és olyan fagylalt lett belőle, ami komolyan veszélyezteti a diétámat. Erősen addiktív.

Hozzávalók:
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát, vagy fehér piskótát sütni)
150 g nádcukor
7 dl zsíros tej (min. 3,5%-os)
7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
1 vaníliarúdnak a kikapart belseje, vagy fél mokkáskanálnyi vanília kaviár
1-2 evőkanálnyi brontei pisztácia paszta

A tojássárgáját habosra keverem a cukorral  majd belekeverem hét dl tej és hét dl tejszín keverékébe,  a vanília kaviárral. Kevergetve 85°C-ig melegítem, majd leszűröm és lehűtöm. Ha alaposan lehűlt, belekeverem a pisztácia pasztát és 20-25 perc alatt a fagylaltgépem krémes fagylalttá keveri. Fagylaltgép hiányában zárható dobozba öntöm, beteszem a fagyasztóba és fél óránként botmixerrel átkeverem (legalább 4X, de a végeredmény nem lesz annyira krémes, mint a fagylaltgéppel készült).
Tálaláskor megszórom kevés aprított pisztáciával. Mennyei.

Még több érdekesség a brontei pisztáciáról a Noosti Kft facebook oldalán.