2013. június 30.

Meggyes süti


Édesanyám kelt meggyes pitéje. Pihe-puha, könnyű, finom... Sokkal könnyebb, mint Éva Mami kelt meggyese. ÉP-nek nyilván az Éva Mamié ízlik jobban, nekem meg ez.

Hozzávalók egy nagy (40X32 cm-es) tepsihez:
400 g liszt
2 tojás
fél dl olaj
4 dl tej
50 g friss élesztő
1 teáskanál cukor
csipet só


Cukros, langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrok,  15-20 percig hagyom pihenni. Vékonyra kinyújtom, sütőpapíros tepsibe teszem és hagyom fél órát kelni.
Bőségesen befedem magozott meggyel, megszórom őrölt fahéjjal és egy kevés nádcukorral, azután előmelegített sütőbe teszem és 180 fokon kb. 25-30 percig sütöm.

4 megjegyzés:

Gabriel írta...

Kár, h nincs nyomtatás opció..:(

Rejka írta...

Kedves Gabojsza!

Nemrég találtam rá a blogra, de azonnal nagy kedvencem lett. Ezt a meggyes sütit próbáltam ki először a receptjeid közül, és isteni lett, leszámítva a kezdeti nehézségeket...
A tésztáját az általad megadott arányokkal készítettem el, de rugalmas, gyúrható helyett, inkább folyékony lett :( mit ronthattam el? Hozzáteszem, elég kezdő vagyok :D Lehet, hogy nem kellett volna egyből az összes tejet hozzáadnom?

Gabojsza írta...

A tészta rugalmassága a folyadék mennyiség mellett lisztfüggő is...A 4 dl-be benne volt az a tej is, amiben az élesztőt felfuttattad? Amúgy mindig érdemes fokozatosan hozzáadni a folyadékot. Remélem a legközelebb kipróbált recept jobban sikerül :-)
Köszönöm a visszajelzést és köszönöm, hogy olvasol!

Névtelen írta...

Én is kipróbáltam. Szintén picit megszaladt a tej, de liszttel korrigáltam :)