Az idei fagylaltszezon egyik dobogósa. Amikor elkészült,
még első helyezett volt, azóta letaszította a trónról egy brontei pisztáciával
készült überbrutál finom pisztáciafagylalt. Takács Lajos kultikus madártej receptjét turbóztam fel egy kevés
tonkababbal, majd a fagylaltot vörösborban sült, vaníliás-kardamomos meggyel
tálaltam. Fagylalt mennyország.
Hozzávalók:
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát sütni)
Hozzávalók:
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát sütni)
150 g nádcukor
7 dl zsíros tej (min. 3,5%-os)
7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
1 vaníliarúdnak a kikapart belseje, vagy fél
mokkáskanálnyi vanília kaviár
fél tonkabab*, frissen reszelve
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral (vagy édesítőszerrel)
majd belekeverem hét dl tej és hét dl tejszín
keverékébe, a vanília kaviárral és
tonkabab reszelékkel együtt. kevergetve 85°C-ig melegítem, majd leszűröm és
lehűtöm. Ha alaposan lehűlt, 20 perc alatt a fagylaltgépem krémes fagylalttá
keveri. Fagylaltgép hiányában zárható dobozba öntöm, beteszem a fagyasztóba és
fél óránként botmixerrel átkeverem (legalább 4X). A végeredmény nem lesz
annyira krémes, mint a fagylaltgéppel készült, de vállalható.
Vörösborban sült, vaníliás-kardamomos meggyel tálalom.
* A tonkabab egy összetett ízvilágú fűszer, melynek illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és a mandula. Leggyakrabban krémek, csokoládés desszertek illatosítója, a tonkafák termésének a magja, kívülről fekete színű, bab alakú és rendkívüli illatú. Ugyanúgy reszeljük, mint a szerecsendiót. Kumarint tartalmaz.
* A tonkabab egy összetett ízvilágú fűszer, melynek illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és a mandula. Leggyakrabban krémek, csokoládés desszertek illatosítója, a tonkafák termésének a magja, kívülről fekete színű, bab alakú és rendkívüli illatú. Ugyanúgy reszeljük, mint a szerecsendiót. Kumarint tartalmaz.