2013. június 21.

Tonkababos „madártej” fagylalt, vörösborban sült meggyel


Az idei fagylaltszezon egyik dobogósa. Amikor elkészült, még első helyezett volt, azóta letaszította a trónról egy brontei pisztáciával készült überbrutál  finom pisztáciafagylalt. Takács Lajos kultikus madártej receptjét turbóztam fel egy kevés tonkababbal, majd a fagylaltot vörösborban sült, vaníliás-kardamomos meggyel tálaltam. Fagylalt mennyország.

Hozzávalók:
12 tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát sütni)
150 g nádcukor
7 dl zsíros tej (min. 3,5%-os)
7 dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
1 vaníliarúdnak a kikapart belseje, vagy fél mokkáskanálnyi vanília kaviár
fél tonkabab*, frissen reszelve

A tojássárgáját habosra keverem a cukorral (vagy édesítőszerrel)  majd belekeverem hét dl tej és hét dl tejszín keverékébe,  a vanília kaviárral és tonkabab reszelékkel együtt. kevergetve 85°C-ig melegítem, majd leszűröm és lehűtöm. Ha alaposan lehűlt, 20 perc alatt a fagylaltgépem krémes fagylalttá keveri. Fagylaltgép hiányában zárható dobozba öntöm, beteszem a fagyasztóba és fél óránként botmixerrel átkeverem (legalább 4X). A végeredmény nem lesz annyira krémes, mint a fagylaltgéppel készült, de vállalható.

Vörösborban sült, vaníliás-kardamomos meggyel tálalom.

A tonkabab egy összetett ízvilágú fűszer, melynek illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és a mandula. Leggyakrabban krémek, csokoládés desszertek illatosítója, a tonkafák termésének a magja, kívülről fekete színű, bab alakú és rendkívüli illatú. Ugyanúgy reszeljük, mint a szerecsendiót. Kumarint tartalmaz.