2013. június 21.

Örömfőzés a Lillafüredi Pisztrángtelepen

Nem is választhattam volna jobb programot idén a születésnapomra! Felkerekedtünk a családdal és elmentünk Lillafüredre, ahol kedves bloggertársakkal és családjaikkal a Pisztrángtelep vendégei voltunk egy örömfőzésre. Februárban jártunk már ott, azonnal rabul ejtett a hely, tudtam, hogy nyáron is látnunk kell, akkor, mikor nyüzsgés van, jó idő és minden zöld. 


Kedves házigazdáink, Ágnes és Gyuri körbevezettek minket a telepen, a gyerekek külön élvezték a programot, volt halsimogatás és pisztrángetetés, majd megkóstolhattuk az Erdei Halsütöde specialitását, a nyolc fűszerrel ízesített és háromféle lisztből készült keverékbe forgatott, majd kívül ropogósra, belül omlósra sült pisztrángot, amihez foghatót keresni sem érdemes, és amiért külön megéri akár 300 km-t autózni. 


Aki Miskolc környékén kirándul, ki ne hagyja és el ne mulassza megkóstolni a Pisztrángtelepen a Margit forrás vizét!

A jóízű kezdés után hozzáláttunk a főzésnek. A vadiúj, csili-vili konyhában Ági füstölt pisztrángos fasírtokat sütött (valami isteni, itthon is hamarosan elkészítem), amiket szabadkai uborkasalátával tálalt (nem szeletelt, hanem kis kockákra vágott uborkával. Érdekes, hogy egy kis textúra váltás mennyire jót tesz még egy uborkasalátának is!) 


Gabah, zöld fűszeres pisztráng krémmel töltött, grillezett padlizsánkarikákkal készült. Grillezett cukkinivel ettük, nekem nagyon ízlett. 

A lányok egy igen méretes füstölt pisztrángot végeztek ki, én olyan halfilét használtam, ami egy órával korábban még vígan lubickolt...ez ám a friss hal!


Az előző napokban szakvizsgázott Pákosztos Millie isteni süteménnyel kényeztette a társaságot, jómagam két főételt készítettem, egy hagyományos erdélyi, puliszkalisztbe (kukoricadarába) forgatott, tárcsában sütött pisztrángot, muzsdéjjal 


és ha már befűtötték nekünk a kemencét, készítettem egy aszalt paradicsomos, sült sonkás, fűszeres, házi morzsás sült pisztrángot, ami nagy sikert aratott.


Íme a recept, 2 főre:
2 pisztráng filé
só, frissen őrölt bors
1 evőkanálnyi szárított paradicsom, durvára őrölve
4 evőkanálnyi sült sonkás, fűszeres kenyérmorzsa*
kevés olívaolaj

A pisztráng filéket sózom, borsozom és bőrükkel lefelé egy sütőpapíros tepsire helyezem. Megszórom a darált szárított paradicsommal, beborítom a sült sonkás kenyérmorzsával, meglocsolom olívaolajjal, majd kemencében,


(vagy 200 fokra előmelegített sütőben) 20-25 perc alatt megsütöm. Idénysalátával tálalom.


* Fűszeres, sonkás kenyérmorzsát időnként nagyobb mennyiségben készítek, jó krémlevesekhez levesbetétnek, vagy zöldségköretekhez. Jól záródó dobozban sokáig ropogós marad.

Hozzávalói:
pár szelet vékonyra szelet házi füstölt sonka
pár szelet házi, kovászos kenyér
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 csipet szárított oregánó

A sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, befedem egy másik sütőpapírral és teszek rá még egy tepsit, nehezéknek (így sülés közben nem kunkorodnak össze-vissza). 200 Celsius-fokos sütőben, kb 20 perc alatt ropogósra sütöm.
A kenyér héját levágom, a kenyérbelet apróra felkockázom. Egy serpenyőbe felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a zúzott fokhagymát és kevergetve megpirítom benne a kenyérkockákat. Ha megpirultak, késes robotgépben morzsás állagúra darálom a sült sonkával és oregánóval együtt.

Az estét jóízű, éjszakába nyúló beszélgetéssel töltöttük, az isteni fogásokat egy palack, a Margit-forrás vizében hűtött olasz szürkebaráttal, 

Fotó: Hoitsy György

majd kékfrankos rozéval öblítettük le, és ÉP pálinkái is könnyítették az elalvást. Másnap visszatértünk venni pár füstölt pisztrángot, a legjobból, amit valaha kóstoltunk.


Úrinő sofőrrel jár, de most nem csak sofőröm, hanem fotósom is volt, Dorka lányom személyében, így nekem tényleg csak a "lényeggel" kellett foglalkoznom. Köszönjük a vendéglátást, nagyon jól éreztük magunkat!