2013. április 13.

Slow food hamburger


Nagylányom nemrég hazalátogatott és elkerülvén azt, hogy hazaérve a reptérről mindenki menjen a dolgára és majd azon vegyük észre magunkat, hogy jóformán nem is voltunk együtt, intenzív családi együttlétet tervezve kibéreltünk egy parti házat a Dunakanyarban és csodás 4 napot töltöttünk együtt. Két napig gyönyörű napsütés kényeztetett, nem is hagytuk pihenni a grillsütőt, az egyiken ráérős hamburgert ebédeltünk.
Slow food volt a javából. Saját sütésű, kézzel dagasztott hamburger zsemlében, jól fűszerezett, érlelt marhahúsból (Gordom Ramsay recept alapján), faszénparázs felett, roston közepesen átsütött húspogácsával, házi ketchuppal, jóféle mustárral, sok zöldséggel, na meg fűszeres sült batátával. Maga volt a tökély.

Hozzávalók 4 hamburger húspogácsához:
80 dkg darált (érlelt) marhahátszín
só és frissen őrölt bors
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál  Worcestershire szósz
3 evőkanál (házi) ketchup
2 tojás sárgája
1 vöröshagyma, aprítva

továbbá: (házi) hamburger zsemle
(házi) ketchup, mustár
szeletelt paradicsom, hagyma és sajt, zöld saláta

Hamburger zsemlét sütök. A húspogácsához alaposan összekeverem a hozzávalókat és pár órát hagyom a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Sütés előtt 1 órával kiveszem, nedves kézzel a masszából 4 méretes húspogácsát formázok és hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni, közben tüzet gyújtunk, ha már izzik a parázs, megsütjük a húspogácsákat.
A zsemléket kettévágom és ráfektetem a grillrácsra, ettől átmelegednek, vágott felük picit meg is pirul, majd mindenki kedve szerint összeállítja a maga hamburgerét az asztalra kikészített zöldségekkel, mustárral, ketchuppal. 
Hamburger mennyország.