Gyerek kényeztetőnek sütöttem.
Volt a hűtőben friss leveles
tészta (az a fajta, amely sütőpapírra van feltekerve), Dorka meg valami édesre
vágyott.
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (250 g)
1 dl (házi) baracklekvár
2 evőkanálnyi darált dió
A "recept" pofonegyszerű: összekeverek kb. 1 dl baracklekvárt 1-2 evőkanálnyi darált
dióval, amit előzőleg száraz serpenyőben megpirítottam, így sokkal intenzívebb
az íze. A dió azért kell, mert a házi baracklekvárom kicsit folyós, így dióval
keverve kevésbé folyik ki a kiflikből sülés közben, mintha csak a lekvárral tölteném.
A leveles tésztát letekerem, és derelyevágóval nyolc fele
osztom. Minden nyolcadot srégen elfelezek, így 16 egyforma háromszöget kapok,
azaz egy tekercs leveles tésztából 16 kis kifli lesz.
A háromszögek szélesebbik
végébe teszek egy-egy kiskanál tölteléket, feltekerem, a leveles tészta sütőpapírjával
bélelt sütőlemezre sorakoztatom és lekenem egy kevés vízzel elkevert tojás
sárgájával.
Betolom a 220 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és 18-22
perc alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom kihűlni.
A baracklekváros nekünk elég édes
magában, de egy savanykásabb lekvárral készültet még melegen meg szoktam
porcukrozni.