2013. április 8.

Ál - lampredotto


A lampredotto az egyik legkedveltebb toszkán pacalétel (a kérődzők negyedik gyomrából készül),  a panini al lampredotto pedig a legkedveltebb street food (utcai kaja) Firenzében. Lapredottót készítettem a klasszikus recept szerint, annyi különbséggel, hogy pacal helyett kucsmagombából főztem (a felszeletelt kucsmagomba igencsak pacalos kinézetű… )


Ettetek már "vega" lampredottót? Fogadjunk, hogy még nem :-)

Hozzávalók:
1 sárgarépa 
2 zeller szára
1 (érett) paradicsom (most hámozott paradicsom konzervből)
1 kis fej vöröshagyma
4-5 evőkanál olívaolaj 
1,5 dl száraz rozé bor
só, frissen őrölt bors
500 g kucsmagomba 

Az aprított hagymát, sárgarépát és angol zellert  4-5 evőkanál olajon, a bort több részletben hozzáadva, kis lángon, kevergetve és ügyelve, hogy ne barnuljon meg, úgy 15-20 percig párolom, majd hozzáadom a felcsíkozott kucsmagombát. Kevergetve párolom puhulásig, majd nagy lángon elforralom a szaft nagy részét.

A salasa verde hozzávalói:
4-5 db szardellafilé
1 csokor petrezselyem 
1 főtt tojás
1 kiskanál sóban eltett kapribogyó, leöblítve 
2 kiskanál zsemlemorzsa
1 kiskanál fehér (tokaji) borecetet
2 gerezd fokhagyma 
fél dl extra szűz olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt bors 

A klasszikus változat mozsárban készül, én késes robotgépben kevertem és pürésítettem az összetevőket.

Ha minden kész, elfelezett olivás ciabattába halmozom. A pacalért annyira nem rajongok, de ez a vega változat…hmmm…

A receptet neveztem a Rosalia versenyére.

1 megjegyzés:

Zita írta...

Ki fogom próbálni, ha kapok a Lehel piacon kucsmagombát! :)