A lampredotto az egyik legkedveltebb toszkán pacalétel (a kérődzők
negyedik gyomrából készül), a panini al
lampredotto pedig a legkedveltebb street food (utcai kaja) Firenzében. Lampredottót
készítettem a klasszikus recept szerint, annyi különbséggel, hogy pacal helyett
kucsmagombából főztem (a felszeletelt kucsmagomba igencsak pacalos kinézetű… )
Ettetek már vegán lampredottót? Fogadjunk, hogy még nem :-) Na jó, az én salsa verde-m nem vegán, de helyettesíthető vegán pestóval.
Hozzávalók:
1 sárgarépa
1 sárgarépa
2 zeller szára
1 (érett) paradicsom (most hámozott paradicsom konzervből)
1 kis fej vöröshagyma
4-5 evőkanál olívaolaj
1,5 dl száraz rozé bor
só, frissen őrölt bors
500 g kucsmagomba
Az aprított hagymát, sárgarépát és angol zellert 4-5 evőkanál olajon, a bort több részletben
hozzáadva, kis lángon, kevergetve és ügyelve, hogy ne barnuljon meg, úgy 15-20
percig párolom, majd hozzáadom a felcsíkozott kucsmagombát. Kevergetve párolom
puhulásig, majd nagy lángon elforralom a szaft nagy részét.
A (nem vegán!) salasa verde hozzávalói:
4-5 db szardellafilé
1 csokor petrezselyem
1 főtt tojás
1 kiskanál sóban eltett kapribogyó, leöblítve
2 kiskanál zsemlemorzsa
1 kiskanál fehér (tokaji) borecet
2 gerezd fokhagyma
fél dl extra szűz olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt bors
A klasszikus változat mozsárban készül, én késes robotgépben
kevertem és pürésítettem az összetevőket.
Ha minden kész, elfelezett olívás ciabattába halmozom. A pacalért
annyira nem rajongok, de ez a vegán változat…hmmm…