2013. április 3.

Sült lazac kucsmagomba mártással

Megígértem, megmutatom: íme a tegnap esti vacsoránk:


Hozzávalók 4 főre:
A sült lazachoz:
60 dkg lazac filé
diónyi vaj

A kucsmagomba mártáshoz:
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
60 dkg kucsmagomba
3 dl tejszín
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt fehér bors
kis csokor petrezselyem, aprítva

A puliszkához:
7 dl víz
2 csipet só
20 dkg kukoricadara


A vajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felcsíkozott kucsmagombát, majd a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Közben elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban lévő vízbe szórom a kukoricadarát és folyamatosan keverve, megfőzöm. Ha megpuhult a gomba, befejezem a mártást: hozzáöntöm a tejszínt, beleolvasztom a parmezánt, majd mártás sűrűségűre forralom. Belekeverem az aprított petrezselymet és melegen tartom.
Megsütöm a lazacot: szinte füstölésig hevítek egy serpenyőt, ebben kezdem el sütni a lazacot bőrös résszel lefelé. Pár perc után – mikor a bőre megpirult - megfordítom a halat, dobok mellé egy kis vajat és még sütöm pár percig (az idő a halfilé vastagságtól függ, de ahogy eléri a halvány rózsaszín árnyalatot, a hal készen van, tovább nem szabad sütni, mert kiszárad).
Amikor kész, a kucsmagomba mártással és a puliszkával tálalom.

1 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

Jól kitaláltad! A hal és a gomba nyerő páros :-)