2013. április 22.

Aszalt szilvával töltött, baconos sült kucsmagomba


Idén március 25-én „szüreteltünk” első alkalommal kucsmagombát. Nappal 3 fok körül volt, éjszaka még fagyott, szinte hihetetlen, hogy abban a hidegben képesek voltak kibújni a földből. Reggel 8-kor mentünk gombászni, egészen halványan szállingózott a hó, szedtünk egy fél kosárral és mire hazaértünk, már havazott rendesen, délutánra pedig már 30 cm hó borította a tájat. Szürreális volt, ahogy álltam a konyhában az ablak előtt, előttem a reggel szedett kucsmagomba, kint meg olyan téli táj, amilyet évek óta kívánok magunknak karácsonyra. De a március végi hó is elolvadt, lassan, de biztosan tavaszodni kezdett, mi meg 3-4 naponta reggelente az erdőben kezdtük a napot és idén végre volt kucsma bőven. Az alábbi egyszerű, ám annál finomabb „semmiség” minden évben a kucsma szezonindító, de csak akkor tud élvezetes lenni, ha nem ropog a fogunk alatt a homok…

Hozzávalók:
(hegyes) kucsmagomba
gombánként egy szem aszalt szilva és fél szelet füstölt bacon

Tudom, a hozzáértők azt tanácsolják, ne mossuk meg a vad gombát, de a kucsmagombát sajnos nem lehet száraz, vagy nedves rongyos „simogatással” megtisztítani. Itt az alföldön, homokos talajon különösen nem. És bizony nem elég kívülről megmosni. Erre akkor jöttem rá, mikor – mosás után – szeletelni kezdtem és azt vettem észre, hogy hosszában elfelezve, a belsejében ezer apró, gombostű fejnyi kis pókszerű valami szaladgál szanaszéjjel…  Na, azóta hazaérve egyből hosszában elfelezem mindegyik gombát, majd folyó víz alatt alaposan, kívül-belül megmosom, majd lecsurgatom. A gombát meg késsel szedjük, csak a kucsmáját vágjuk le (a szára amúgy sem túl ízletes, aki mégis hasznosítani szeretné, az megszáríthatja és porrá őrölve használhatja természetes ízfokozónak), így eleve sokkal tisztábban kerülnek haza a gombák, mintha egymásra helyezve a kosárban, egymás száráról lepotyogó homokkal lenne tele a kucsmák redőzete.

Tölteni való gombának érdemes olyat választani, amelyik kucsmájába belefér egy szem aszalt szilva. Ezeket a példányokat nem vágom ketté hosszában, de a belsejüket is megmosom, ha van „albérlő” benne, távozzon örökre. Aztán nincs más dolgom, mint alaposan lecsurgatni, megtölteni a gombákat az aszalt szilva szemekkel, baconba tekerni, sütőpapíros tepsire helyezni és 200 Celsius-fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütni. 


Nem kell hozzá semmi fűszer, úgy jó, ahogy van, amúgy is ez az egyik legjobb fogás kora tavasszal.