Ebben a mártásban egy kis parmezánon kívül nincs semmi extra
ízesítő, egyszerűen hagytam érvényesülni a hegyes kucsmagomba ízét. Csak
tejszínnel felöntve túl híg lett volna a mártás, ezért a párolt gomba egy
részét pépesítettem, a végeredmény egy intenzív ízű mártás lett, valami csoda.
Hozzávalók 3-4 főre:
30 dkg tagliatelle tészta (széles metélt)
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
60 dkg kucsmagomba
2 dl tejszín
3 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma, reszelve
só, frissen őrölt fehér bors
A vajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felcsíkozott, megtisztított kucsmagombát, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a
gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Közben lobogva forró, alaposan
megsózott vízben al dente-re, azaz fogkeményre főzöm a tésztát.
Ha megpuhult a gomba, kb. egyharmadát botmixerrel, vagy
késes robotgépben turmixszolom, hozzáadom a többi gombához, hozzáöntöm a tejszínt,
beleszórom a reszelt parmezánt, majd kevergetve, az egészet mártás sűrűségűre
forralom. Belekeverem a kifőtt, leszűrt tésztát, jó összekeverem és hagyom 4-5
percig pihenni, hogy a tészta magába szívja az ízeket, majd tálalom.