Tombol a kucsmagomba szezon, 2-3 naponta az erdőben kezdjük
a napot, eddig mindig sikerült az aznapi ebédre valót hazavinni. Mennyivel jobb
a fák között átszűrődő napsugarak cirógatásában, madárcsicsergést hallgatva
gombát szedni, mint unalmas meetingen ülni azzal a tudattal, hogy „jaj, mikor
lesz már vége?”
(Bocs, ez picit „csöpögősre” sikerült megfogalmazás, bár hűen tükrözi a valóságot).
(Bocs, ez picit „csöpögősre” sikerült megfogalmazás, bár hűen tükrözi a valóságot).
Hozzávalók 3 főre:
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
60 dkg kucsmagomba
2 dl tejszín
10 dkg gorgonzola
1 gerezd fokhagyma, reszelve
kis csokor medvehagyma, aprítva
só, frissen őrölt fehér bors
kis csokor petrezselyem, aprítva
kis csokor petrezselyem, aprítva
A puliszkához:
7 dl víz
2 csipet só
20 dkg kukoricadara
A vajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felcsíkozott
kucsmagombát, majd a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet
eresszen, majd megpuhuljon. Közben elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban
lévő vízbe szórom a kukoricadarát és folyamatosan keverve, megfőzöm. Ha
megpuhult a gomba, befejezem a mártást: hozzáöntöm a tejszínt, belemorzsolom a
gorgonzolát, beleszórom az aprított medvehagymát, majd az egészet mártás sűrűségűre forralom. Belekeverem az aprított
petrezselymet és a puliszkával tálalom.