2013. április 12.

Gorgonzolás kucsmagombamártás puliszkával



Tombol a kucsmagomba szezon, 2-3 naponta az erdőben kezdjük a napot, eddig mindig sikerült az aznapi ebédre valót hazavinni. Mennyivel jobb a fák között átszűrődő napsugarak cirógatásában, madárcsicsergést hallgatva gombát szedni, mint unalmas meetingen ülni azzal a tudattal, hogy „jaj, mikor lesz már vége?”
(Bocs, ez picit „csöpögősre” sikerült megfogalmazás, bár hűen tükrözi a valóságot).

Hozzávalók 3 főre:
3 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
60 dkg kucsmagomba
2 dl tejszín
10 dkg gorgonzola
1 gerezd fokhagyma, reszelve
kis csokor medvehagyma, aprítva
só, frissen őrölt fehér bors
kis csokor petrezselyem, aprítva

A puliszkához:
7 dl víz
2 csipet só
20 dkg kukoricadara

A vajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felcsíkozott kucsmagombát, majd a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Közben elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban lévő vízbe szórom a kukoricadarát és folyamatosan keverve, megfőzöm. Ha megpuhult a gomba, befejezem a mártást: hozzáöntöm a tejszínt, belemorzsolom a gorgonzolát, beleszórom az aprított medvehagymát, majd az egészet mártás sűrűségűre forralom. Belekeverem az aprított petrezselymet és a puliszkával tálalom.