2013. április 13.

Fűszeres sült batáta



Tepsis krumpli helyett szoktam sütni, annyi különbséggel, hogy ebből egy tepsinyi soha sem elég. Köretnek sem utolsó, de valamilyen mártogatóssal be lehet vetni villantós bulikajának is. A batáta színében és kicsit izében is hasonlít a sütőtökre, ezért – emlékezve rá, mennyire jó volt az ötfűszer keverékes sült sütőtök, egy részét azzal fűszereztem. 

Hozzávalók 4 főre:
4-6 méretes batáta
só, frissen őrölt bors
kevés barna nádcukor
(mandarinos) olíva olaj
kínai ötfűszer keverék

Meghámozom a batátát, keresztben elfelezem, hasábokra vágom és elrendezem egy sütőpapírral bélelt tepsin. Lazán megsózom, tekerek rá borsot, meglocsolom olívaolajjal és szórok rá egy kevés barna nádcukrot, ez majd sütés közben picit karamellizálódik és isteni ízt ad a batátának.

Egy részét kínai ötfűszer keverékkel szórom meg, ennek igazán keleties íze lesz, mire megsül. Nagyon jól passzol egy szelet szaftos, sült tarjához, de házi hamburger mellé sem utolsó.

Betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt megsütöm. Melegen tálalom.