Tepsis krumpli helyett szoktam sütni, annyi különbséggel,
hogy ebből egy tepsinyi soha sem elég. Köretnek sem utolsó, de valamilyen
mártogatóssal be lehet vetni villantós bulikajának is. A batáta színében és
kicsit izében is hasonlít a sütőtökre, ezért – emlékezve rá, mennyire jó volt
az ötfűszer keverékes sült sütőtök, egy részét azzal fűszereztem.
Hozzávalók 4 főre:
4-6 méretes batáta
4-6 méretes batáta
só, frissen őrölt bors
kevés barna nádcukor
(mandarinos) olíva olaj
kínai ötfűszer keverék
Meghámozom a batátát, keresztben elfelezem, hasábokra
vágom és elrendezem egy sütőpapírral bélelt tepsin. Lazán megsózom, tekerek rá
borsot, meglocsolom olívaolajjal és szórok rá egy kevés barna nádcukrot, ez
majd sütés közben picit karamellizálódik és isteni ízt ad a batátának.
Egy részét kínai ötfűszer keverékkel szórom meg, ennek
igazán keleties íze lesz, mire megsül. Nagyon jól passzol egy szelet szaftos,
sült tarjához, de h ázi hamburger mellé sem utolsó.
Betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és 20-25
perc alatt megsütöm. Melegen tálalom.