2009. február 12.

Vargányás, kukoricás rántott sajtgolyó


Nem először futok neki a sajtgolyó gyártásnak, most már tudom, nem is utoljára. Vagy én vagyok nagyok béna, vagy azok lódítanak, akik azt írják, hogy „egyszerű, gyors, pillanatok alatt kész”. Hát nem. Nekem nem. Abban, hogy reszelt sajt-meg tojásfehérje-gombócra formázva-forró olajba kisütve nincs semmi fantázia, inkább megbolondítom egy kis hagymával, vargányával, meg kukoricával. A végeredmény: csillagos ötös!

Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt (trappista)
15 dkg reszelt füstölt sajt (edámi)
3 tojás fehérje
1 finomra vágott hagyma
10 dkg szárított vargánya
1 tk vaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt csemegekukorica (konzerv)
só, bors, majoránna
a panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

A szárított vargányát beáztatom 20 percre annyi meleg vízbe, amennyi ellepi. Egy szűrőt kibélelek konyhai papírtörlővel, ezen keresztül leszűröm a gomba levét, így – ha lenne benne szennyeződés – az nem kerül az ételbe. A hagymát és gombát felaprítom, a hagymát megdinsztelem a vajon, majd hozzáadom az aprított vargányát. Sózom, borsozom, belereszelem a gerezd fokhagymát, megszórom majoránnával és puhára párolom, apránként hozzáadva a szűrt áztatólevet. Addig kevergetem, míg az összes leve el nem fő, mert nem célom, hogy eláztassa a masszát.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, beleforgatom a reszelt sajtot, majd a gombapépet. (Mivel tegnap bontottam egy kukoricakonzervet és kb a fele megmaradt, azt is belekevertem.) Dió nagyságú golyókat formázok a masszából – nem egy homogén massza, ezért nehezen akar összeállni – nem csak zsemlemorzsába forgatom, hanem szabályosan bepanírozom és forró olajban, ami ellepi, megsütöm.
Nagyon finom, kívül ropogós, belül puha. Édes-savanyú szószba mártogatva, valamilyen zöldsalátával körítve jó kis vacsora.