2009. február 6.

Téli retekkrém




Csajos vacsorán voltam a barátnőimmel, ezalatt a pasik nálunk jöttek össze. ÉP főzött, de gondoltam kell nekik valami kence vacsora előtt, a welcome pálinkák mellé, kutyultam hát fekete retekből krémet. Ízlett nekik, mert kinyalt tálka fogadott, mikor hazaértem.

Hozzávalók:
20 dkg fekete retek
3 ek tejföl
1 doboz natúr sajtkrém (125 g-os Philadelphia)
fél fej lilahagyma (vagy maréknyi snidling), nagyon apróra vágva
frissen őrölt bors, só

A fekete retket megmosom, meghámozom és lereszelem kedvenc reszelőmön. Alaposan besózom és békén hagyom 20 percig. Kinyomkodom a levét, tálba teszem és összekeverem a többi hozzávalóval, tekerek rá borsot. Rozskenyér pirítóssal a legfinomabb, de tortillával mártogatva sem utolsó.

7 megjegyzés:

Ottis írta...

Ez jól hangzik, én imádom a kencéket,szerintem hamarosan kipróbálom!

Andici írta...

Imádom a fekete retket, nem is gondoltam, hogy ilyen finomat lehet belőle készíteni :)

Nézz be hozzám, vár rád valami :)

Szakszi írta...

Gyári. Nem csodálom, hogy elfogyott.
Bár sörrel biztos tud meglepetéseket okozni. :-)

A család kedvence:
25-30 dkg feta
2 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy zúzva
4 db. szárított paradicsom
3 evőkanál extra szűz olíva, vagy az előző paradicsomok olajából
egy marék fekete olívabogyó összevágva
Krémesre keverve. Akkor a legjobb, ha van ideje állni egy kicsit, mondjuk estétől reggelig.

Forrás: TV paprika, offline, magazin verzió

Szakszi írta...

persze a paradicsomokat is össze kell vágni. de ne túl apróra.

juc írta...

Fúú, ez nagyon finom, megcsináltam. Köszi, hogy kedvet csináltál hozzá!

Tubi írta...

Nekem furcsa az mindig, amikor a Philadelphia cream cheese nevével magyarul sajtkrémként találkozom. Mi Kanadában élünk és soha eszünkbe sem jutott volna, hogy annak nevezzük. A sajt az egy érlelt túrótermék, míg a cream cheese friss, tehát a helyes neve krémtúró. A szó fordításabeli
kavarodás onnan ered, hogy angolban nincs különbség a sajt és túró szavak közt. Az egyik neve aged cheese, a másik fresh cheese. Talán ideje volna megindítani a helyesbítést a magyar használatban. Különben nagyon finom a recept, elkészítettem és a családnak nagyon tetszett. :)

Gabojsza írta...

Tubi, teljesen igazad van!
A legmókásabb az, amit egy celeb-főzőmúsorban láttam: celebünk cheesecake-hez camping tömlős sajtkrémet vett... Na az nincs még köszönőviszonyban sem a Philadelphiával...