2009. február 2.

Joghurt torta


Könnyű gyümölcsös joghurtdesszert, akár tortaformában elkészítve (mint most), akár adagonként formázva tálalható. Mutatós, egyszerű és naaaagyon finom! Picilány osztálytársának anyukájától van a recept, én bolti gyümölcsjoghurt helyett natúr joghurttal és házi lekvárral, gyümölccsel (meggy és szeder) javaslom elkészíteni.
Hozzávalók:
800 ml joghurt
200 ml tejszín
1 liter folyadékhoz szükséges zselatinpor, vagy agar
2-3 el lekvár
1-2 marék friss, vagy fagyasztott gyümölcs

A natúr joghurtot összekeverem a lekvárral, gyümölccsel, belekeverem a pici házi(meggy)szörpben feloldott és előírásszerűen elkészített zselatin háromnegyedét, majd belekeverem a tejszínt. Ilyenkor érdemes megkóstolni, elég édes-e. Én szeretem, ha nem túl édes, így külön nem édesítem. Tortagyűrűbe téve pár óra alatt a hűtőben megdermesztem. A tetejét gyümölccsel és a maradék zselatinnal díszítem. Ha adagonként akarom tálalni, szilikon muffin formákba dermesztem, abból könnyen kifordítható a végeredmény. Tortaformában készíthető kekszalapra is.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt minél előbb szeretném megcsinálni. Egyetlen kérdés: a tejszínt fel kell verni?

gabojsza írta...

Én nem vertem fel. Az eredeti recept főzőtejszínt ír, azt tudtom szerint nem is lehet felverni az alacsony zsírtartalma miatt. Ha belegondolok, akár fel is lehetne verni, a meleg zselatin miatt úgysem annyira meleg a joghurtmassza, hogy az ártson a tejszínnek, a végeredmény meg sokkal könnyebb, légiesebb lenne:-)

Timi írta...

Szia! szeretném kipróbálni a a joghurttortát. Érdekelne, mennyi zselatint teszel hozzá?

Gabojsza írta...

Lapzselatinból 1 liter folyadékhoz 12 lapot (20 g)
Amúgy érdemes megnézni a csomagolást, rá van írva, mennyi folyadékhoz használandó. Jó "sütést" :-)