2009. február 7.

Kéksajtos-baconos rakott tészta


Ma Mohácson jártam. A busójárás csak 19.-én indul a kisfarsanggal, így ma Schirilla Gyuri Duna úszása volt a fő látványosság. 10 fok, szép idő, még a nap is sütött, öröm volt kint lenni! Szép számban el is jöttek a mohácsiak, lelkesen szurkoltak neki, autogrammot vadásztak és fényképezkedtek. Gyurit úgy másfél éve ismerem, nekem ő az örökké mosolygó, szeretettől áradó optimista. Negyvennyolc évesen elfutott Vatikánig, fogadta őt a Pápa, itthon folyton oktat, alkot, most várják a negyedik gyereküket Mónival. Ezúton is gratulálok!
Mivel a szombat délelőttöt a megszokottakkal ellentétben nem itthon töltöttem, olyan ebéd készült, amit előre legyártottam, aztán mégis frissen került az asztalra.

Hozzávalók:
25 dkg tészta (most épp gyufatészta)
kb 20 dkg kékpenészes (gorgonzola, vagy hasonló) sajt
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kockázott, füstölt bacon
1 doboz (125 g) natúr sajtkrém (Philadelphia)
2 dl tejszín
1 dl tej
2 tojás
só és frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
vaj a sütőtál kikenéséhez

A tésztát al dente-re főzöm, leszűröm. A bacont egy vastagaljú serpenyőben kisütöm, de nem pörcösre, hanem csak addig pirítom, hogy kiizzadja magából a finom zsiradékát. A zúzott fokhagymagerezdet hozzáadom és megkevergetem, hogy illatozni kezdjen. Beleteszem a sajtkrémet, majd a lereszelt kéksajtot. A sajtokra ráöntöm a tejszínt, és gyengéd tűzön kevergetve összeolvasztom a mártást, ha túl sűrű lenne, tejjel hígítok rajta. Sózni nemigen kell a bacon miatt, de ha kell, akkor teszek bele. Frissen őrölt bors és szerecsendió bőkezűen mehet bele. Amikor selymes a mártás, beleborítom a tésztát, alaposan összekeverem és hagyom hűlni. Ha már nem forró, belekeverem az enyhén felvert tojásokat és kivajazott sütőtálba költöztetem a masszát. 180 fokos sütőben 15-20 percig sül. Tejföllel tálalom.

Lehetne frissen, tojás nélkül enni, de a sült változatnak előnye, hogy előre elkészíthető (hazafele közeledve megkértem ÉP-t, gyújtsa be a sütőt, így mire hazaértem, az asztalon illatozott a finom tésztaétel). A lányok is imádták!