2009. február 23.

Édes túrós puliszka sütemény

Menőmanó kérésére kerestem egy békebeli málé receptet, amilyet a nagymamája sütött amikor "összement" a tej. Bevallom, nem volt a tarsolyomban semmi hasonló, mert én ilyet Erdélyben sosem ettem, nálunk tejes és túrós puliszka volt, sósan. Édesanyámnak rémlett valami, gyerekkori emlékei között, de recepttel Ő sem tudott szolgálni. Abból indultam ki, hogy az „összement” tejből túrót készítenek, tehát mindenképp valami édestúróst kerestem. Találtam egy édes málé receptet, meg is sütöttem, de a recept nem bizonyult jónak, aztán addig kísérleteztem, míg elégedett lettem a végeredménnyel. Eredetileg (Moldovában) tepsiben sütik, kockára vágva adagolják. Én szilikon torta formában sütöttem.


Hozzávalók:

110 g kukoricadara

4,5 dl tej

1 dl tejföl a tésztába + valamennyi a tálaláshoz
50 g vaj
65 g cukor
100 g tehéntúró
1 tojás
1 ek vaníliás cukor
2 mokkáskanál sütőpor
csipet só


A kukoricadarát leforrázom a forró tejjel. A tehéntúrót kikeverem a cukorral és tojással, majd hozzáadom a puliszkához. Belekeverem a tejfölt, olvasztott vajat, sütőport és csipet sót. A híg masszát szilikon torta formába öntöm, forró, 200 fokos sütőbe rakom, 10 perc után 180 fokon folytatom a sütését, míg a teteje szépen megpirul. Még melegen, vaníliás cukorral ízesített tejföllel és padlizsánlekvárral (vagy bármilyen más lekvárral) tálalom. Hidegen is finom, de langyosan az igazi.


Menőmanó, nem tudom, hogy hasonlít-e ahhoz, amit keresel, én elégedett vagyok a végeredménnyel:-)


19 megjegyzés:

Menőmanó írta...

Köszönöm, még itt Vásárhelyen kipróbáljuk édesanyámmal. az eredményről beszámolok.

Orsi írta...

HÚ, ez nagyon finom lehet, meg fogom csinálni, köszönöm a receptet!

Menőmanó írta...

Megsütöttük ! A gyerekek pillanatok alatt felfalták. Érdekes módon a tetején egy fél centis réteg híg maradt, olyan volt mintha valamilyen krém lett volna. De ez senkit sem zavart. Kicsit megijedtem, mert a massza nagyon híg volt, de aztán minden jó ha vége jó....elfogyott.
köszönöm

Orsi írta...

Isteni lett, a gyerekek imádták, férj is! (Édesszájú banda), belinkeltelek magamhoz hanem baj, és ezt a receptet is, de abszolút a blogodat, nem úgy mintha koppintottam volna! Köszönöm!

Menőmanó: a massza nekem is nagyon hígnak tűnt, de aztán.....nyam-nyam

Sajtkukac írta...

Nagyon jól néz ki, biztosan ki fogom próbálni jó kis házi baracklekvárral.

Orsi

Sajtkukac írta...

Megcsináltam, remek lett. Annyira, hogy nem érte meg a fotózást, így sajnos ismét el kell majd készítenem. A párom baracklekvárral rajongott érte. Meg tudom érteni ... Köszönöm a receptet a Sajtkukac összes szerzőjének nevében! Ugyanis Nikinek is nagyon ízlett. :)

Orsi

gabojsza írta...

Jó kis karriert futott futott be az édes puliszkám!:-))) persze megérdemelten!

sajtkukac írta...

Na itt az ideje, hogy én is elkészítsem, Orsi annyira meghozta hozzá a kedvemet :-)
A kérdés csak az, hogy mekkora volt az a forma, amiben sütötted?
Niki

gabojsza írta...

Most nem vagyok otthon, így lemérni nem tudom, de úgy rémlik, hogy 26 vagy 28 cm-es. Déltől otthon leszek, ha elküldöd a gabojsza@gmail.com-ra a telszámod, felhívlak és megmondom pontosan:-)Tegnap nagy családi ebéd után is ezt ettük, nagyon ízlett mindenkinek:-)

Melinda írta...

Hát ez isssteni. Pont az ilyen sütiket szeretem. Köszönöm! Most készül a tökmagolajos burgonyasaláta.:-)

VirsLee írta...

Na ezt biza én is ki fogom próbálni! A minap valami boltit vásárolt a barátnőm, azt kóstoltam meg, finom volt, de valahol nem az "igazi". Réges rég falun ettem puliszkatésztát (mi így hívtuk) és nagyon finom volt

jókaja írta...

Ma próbasütöttem egy adagot, mert hétvégén konyhás tali lesz, ahova puliszkás menüvel készülök.
Nem így nézett ki, hanem a tetejére feljött a túró és rétegként odasült. Nem tudod mi okozhatta?
200 fokon 4-5 perc után erősen karamellizálódó kéreg lett a tetején, ami felfújódott a gőztől. Hamarabb le kellett húzzam a sütőt, nehogy megégjen. A végén így is lehúztam a tetejéről a legsötétebb foltokat.

gabojsza írta...

Ötletem sincs. Többször készítettem és mindig jól sikerült. Milyen sütőd van?

jókaja írta...

Légkeveréses villany.
Azért majd megoldom, legfeljebb egy kis pálinkás sárgabarackmártással felturbózom ;-)

lola írta...

Sziasztok! Nagyon megörvendtem, hogy ezt a receptet megtaláltam, ugyanis a párom gyermekkori élményét kérte, hogy készítsem el. Igaz, Ő málé pitét kért, ami számomra ismeretlen volt. Én is Erdélyből származom, ott a rakott puliszkát, juhtúróst ismertem. Ezt elkészítettem igaz, a kukoricadarát én kissé megfőztem majd, hogy a csomókásodást elkerüljem, fövés közben kavargattam. Nagyon finomra sikerült és az állaga is pont olyan mint fönt a fotódon. Köszönet érte. Lola

gabojsza írta...

Egészségetekre!:-)))

lola írta...

Köszönöm kedves Gabojsza. Annyit még a kukorica darához (vagyis, ahogy mi nevezni szoktuk, puliszkához, hogy sokat kell főzni, hogy ne a gyomrunkban duzzadjon meg. A puliszka főzésének is megvan a maga rutinja éspedig: állandó kavargatás közben sokáig főzzük, majd hagyjuk lefödve pihenni. Bocsi, ezt még le kellett írnom. Üdv. és szép napot mindenkinek. Lola

Mókus írta...

fú! ez anyukám kedvenc sütije. nem is tudtam, hogy Tőled van a receptje! (bár, szerintem ő sem:D)

Mókus írta...

pedig biztos ez az, emrt szóról-szóra tudom:D