2009. február 8.

Juhtúróval töltött burgonya, bacon kalodában


Kati barátnőmnél ettem a minapi csajos vacsorán, nagyon ízlett! Köretnek, de egytálételnek is el tudom képzelni.
Hozzávalók:
kisméretű burgonya (fejenként 2-3)
25 dkg juhtúró (nekem kevesebb is elég volt)
1 dl tejföl
1 csomó friss petrezselyem
szeletelt bacon (annyi szelet, ahány burgonya)
só, frissen őrölt bors, babérlevél
vaj a sütőtál kikenéséhez

Héjában – sós, babérleveles vízben - majdnem puhára főzzük a burgonyát. A héj eltávolítása után a kettévágott burgonya belsejét kiskanállal vagy karalábé vájóval kivájjuk, megsózzuk és párosával kezünk ügyébe készítjük. A kivájt részt a kivajazott sütőtál aljába szórjuk és megsózzuk.
A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, frissen őrölt borssal, az aprított petrezselyemmel (ebből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz). Ha frissebb, üdébb ízre vágyunk, egy kevés kapor is mehet a töltelékbe. A kivájt burgonya egyik félébe púposan betöltjük a fűszeres-tejfölös túrót, ráborítjuk a másik felét, kicsit összenyomjuk és körbetekerjük a bacon szelettel, majd a sütőtálba rakjuk. Olyan sütőtálat válasszunk, amelyben elférnek a burgonyák, de ki is támasztják egymást, az eldőlés veszélye nélkül. Forró sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, tálaláskor megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

Lajos Mari receptje, Nők Lapja 2009/6

2 megjegyzés:

Szakszi írta...

Csorog a nyálam, gratula mindenkinek: Neked, Katinak, Lajos Marinak, a Nőtanácsnak.

Hmmm. Viszont a konfitált karaj receptjét nem találtam. Hol keressem? :-)
Van valami trükk, különleges fűszerek vagy csak só-bors-(fok)hagyma és (kacsa)zsír 90 fokon? Szeletelve vagy egyben?

gabojsza írta...

Szó szerint: kacsazsír, 90 fok, só, bors, hagyma, fokhagyma, jókora adag friss rozmaring. A krumplihoz most szeletelt (nem túl vékony) csontos karaj volt, de egy hete volt csontnélküli bőrös karaj egyben, amit előbb körbepirítottam, aztán konfitáltam, álom lett mindkettő:-)