2009. február 13.

Pita kenyér

Pita kellett, gyroshoz, hát sütöttem. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel (a lányok is azok voltak)!


Hozzávalók 8 darabhoz:

fél kg liszt

1 tk só

1 tk cukor

1 dl tej

1/2 kocka friss élesztő

400 ml víz

2 ek olivaolaj

1 tk morzsolt kakukkfű

1 tk morzsolt oregano


Az élesztőt elmorzsolom a cukrozott langyos tejben. A lisztet beleszitálom a dagasztógép táljába, hozzáadom a sót, a fűszereket, beleöntöm a felfutott élesztőt, majd az olajat és a vizet és 20 perc alatt ruganyos, fényes tésztát dagasztok. Tiszta konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Gyúródeszkára teszem, nyolc részre vágom, egyenként átgyúrom, labdacsokat formálok, letakarom és hagyom pihenni, míg a sütő 250 fokra melegedik. Egy kis edényben vizet rakok a sütő aljába. A tészta labdákat nyújtófával laposra nyújtom, nagyjából kerekre formálom, és a forró sütőben megsütöm. Gyönyörűen felpúposodik, ha kicsit tovább sütöm, ropogósabb lesz és egy kis színt is kap. Hatalmas, betölthető zseb van rajta.

Ezentúl pitát sem veszek…inkább sütök!


Ezt a receptet használtam.

11 megjegyzés:

Mirelle írta...

Szééép. ;)

"saját levében" írta...

Jéééé? Sosem értettem hogyan sütik bele a levegőt! Kipróbálom!

Névtelen írta...

Én kipróbáltam, bevallom nekem nem jött össze. A 4 deci víz nem sok kicsit? Iszonyatosan folyékony tésztát kaptam, amit nem lehet gyúrni, mint azt a recept írja. Az élesztó 5 dkg-os kockára vonatkozik igaz?

Névtelen írta...

Próbáltam feljavítani, semmivel nem lehet. A tökéletesen használhatatlan matéria receptje ez.
És elvett egy órát a tökéletesen induló péntek estéből. A gyúródeszkát szerintem most még egy óráig pucolhatom. Én levenném innen ezt a receptet.
Mindent úgy csináltam ahogy írtad.

gabojsza írta...

Nagyon, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. A recept jó, én a képen látott pitákat ez alapján csináltam - igaz, nem kézzel gyúrtam, hanem dagasztógéppel. Jó állagú volt a tészta, finom volt a pita és igen, a boltban kapható élesztő kocka felét használtam (25 g) és 4 dl vizet. Az eredeti recept is ennyi vizet ír (csak én átszámítottam cup-ból dl-re, a lisztet is előbb kimértem dl-re, aztán lemértem mérlegen, így a mennyiségek stimmelnek.
Sajnálom a tökéletes péntek estén pocsékba ment órádat és együtt érzek a gyúródeszka pucolásért. Én a kelt tésztát tálba szoktam gyúrni, első kelesztés után teszem csak lisztezett deszkára, akkor már nem csinál nagy rumlit.

Maggi írta...

Kedves Gabojsza!

Én is kipróbáltam a receptedet...! Az eredmény? Egy pasi teli szájjal és síri csendben az asztal mellett... Szerintem ha lett volna még egy szája, az is kevés lett volna..! Egyszóval: osztatlan siker! :)
Köszönöm szépen a receptet!

Üdv: Maggi

gabojsza írta...

Maggi, nagyon örülök a sikerednek! Köszönöm, hogy megnyugtattál, hogy a recept nem csak nekem működik:-)

ditte írta...

Lehet, hogy a dagasztógép a titka. Én általában jó barátságban vagyok a kelttésztákkal, de nekem sem sikerült. :( Fél óra hosszat álltam felette a robotgéppel, a végén még plusz lisztet is tettem bele, de így sem lett gyúrható állagú. Nem baj, átlényegül szép fehér kenyérré! :)

Névtelen írta...

Én is kipróbáltam, többször is és mindannyiszor tökéletesen sikerült.Pedig én csak teljesőrlésű lisztet használok, és még így is. Köszi szépen a receptet!

Névtelen írta...

Hát, én is kísérleteztem vele, légyszi, áruld el a titkot, hogy neked hogyan nem lett nyúlós nokedli a tésztából ezekkel a hozzávalókkal...
Amúgy plusz liszttel, legyártottam a középkori kenyérlepényt belőle :-)
Csak tényleg érdekelne.
Ja, és dagasztógéppel csináltam.
Köszi

Névtelen írta...

Kétszer is elkeszítettem már; az elsőt komolyan fel kellett javítanom, nagyon lágy volt a tésztája. Ma még egyszer próbalkoztam, isteni állagú lett a tészta, szuper a végeredmény, uh szerintem a recept nagyon jó, de valóban a különböző liszt, élesztő, hőmérséklet sokat módosíthat rajta. Köszönjük!