2009. február 11.

Sertésszűz zöldséggel, leveles tésztaburokban


Zöldséges rétesnek indult, leveles tésztában kiteljesedett "2 in1" fogás. Hús nélkül is finom, legközelebb réteslapba csomagolom.

Hozzávalók:
1 sertés szűz
500 g leveles tészta
1 ek olívaolaj
1-2 sárgarépa
1 szál angol zeller
1 kis rózsa brokkoli
2 ek (konzerv) kukorica
½ sárga kaliforniai paprika
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
2 dl tejszín
2 db tojás + 1 a tészta kenéséhez
1 gerezd fokhagyma
2 ek reszelt parmezán
szerecsendió (frissen reszelt)
só, frissen őrölt bors
1 cs. petrezselyem zöldje

A zöldségeket húslevesbe roppanósra főzöm, majd leszűrve kihűtöm. ( A húslevesből brokkoli krémleves lett) Egy serpenyőben egy ek olívaolajon hirtelen körbesütöm a sóval, borssal ízesített sertés szüzet.
A vajból, lisztből és a tejből (keményebb) besamel mártást készítek, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval és 1 gerezd reszelt fokhagymával, majd belekeverem a parmezánt, a zöldségeket, az aprított petrezselyem zöldet és 2 db felvert tojást. A leveles tésztát téglalap alakúra kinyújtom, ráteszem a töltelék felét, a sertés szüzet, ezt betakarom a töltelék másik felével és feltekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, tetejét tojással lekenem és egy hústűvel megszurkálom, hogy a keletkező gőztől ki ne repedjen. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm. 5-10 perc pihentetés után recés késsel szeletelem.