2009. február 8.

Fekete rózsa, avagy a túlspilázott mákos bejgli



Édesanyámban hetvennégy évesen is túlteng a kísérletező kedv, ha olvas egy neki tetsző receptet, azonnal ki is próbálja. Édesapám ezt a fajta kalandvágyat nem mindig élvezi, de mit tehet a férfiember, akinek délben kimerik az ebédet a tányérjába, azt eszi amit kap, ha tetszik, ha nem:-)
Az alábbi sütemény is ilyenfajta kalandvágyból készült, egy Petőfi Népe újságban olvasottak alapján. Jó, jó, de én legközelebb biztosan megfőzném a máktölteléket, mert picit száraz volt. Azt sem értettük, minek a máktöltelékbe 20 dkg liszt és 1 cs. sütőpor? Azzal meg végkép nem tudtam mit kezdeni, hogy „a receptet lektorálták és elkészítették a Tanyacsárda étterem szakácsai”. Valóban?!? Mindenesetre nálunk kimaradt a töltelékből a liszt és a sütőpor is:-)

A tésztához:
60 dkg liszt
10 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
csipet szódabikarbóna
tej

A hozzávalókat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható tésztát kapjunk, melyet 5 részre osztunk. Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 3 lapot is kinyújtjuk és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük:

20 dkg darált mák
10 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 dl tej
1 citrom héja
egy reszelt alma

A töltelék hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, a három lapot megkenjük és bejgliszerűen feltekerjük. Egymás mellé helyezzük mind a hármat egy tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.

A krémhez 8 dl tejet és 2 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingport megfőzünk. (ez az a bolti vaníliás pudingpor, amit jó szívvel használunk itthon is, mert nincs benne sem színezék, sem egyéb mű dolog). Ha kihűlt, 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákos triót, rákenjük a maradék krémet, és végül rátesszük a második lapot. Csokimáz kerül a tetejére.