2009. február 8.

Fekete rózsa, avagy a túlspilázott mákos bejgli


Édesanyámban hetvennégy évesen is túlteng a kísérletező kedv, ha olvas egy neki tetsző receptet, azonnal ki is próbálja. Édesapám ezt a fajta kalandvágyat nem mindig élvezi, de mit tehet a férfiember, akinek délben kimerik az ebédet a tányérjába, azt eszi amit kap, ha tetszik, ha nem:-)

Az alábbi sütemény is ilyenfajta kalandvágyból készült, egy Petőfi Népe újságban olvasottak alapján. Jó, jó, de én legközelebb biztosan megfőzném a máktölteléket, mert picit száraz volt. Azt sem értettük, minek a máktöltelékbe 20 dkg liszt és 1 cs. sütőpor? Azzal meg végkép nem tudtam mit kezdeni, hogy „a receptet lektorálták és elkészítették a Tanyacsárda étterem szakácsai”. Valóban?!? Mindenesetre nálunk kimaradt a töltelékből a liszt és a sütőpor is:-)


A tésztához:

60 dkg liszt

10 dkg vaj

30 dkg porcukor

1 tojás

1 csomag sütőpor

csipet szódabikarbóna

tej


A hozzávalókat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható tésztát kapjunk, melyet 5 részre osztunk. Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 3 lapot is kinyújtjuk és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük:


20 dkg darált mák

10 dkg vaj

25 dkg porcukor

2 dl tej

1 citrom héja

egy reszelt alma


A töltelék hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, a három lapot megkenjük és bejgliszerűen feltekerjük. Egymás mellé helyezzük mind a hármat egy tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.


A krémhez 8 dl tejet és 2 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingport megfőzünk. (ez az a bolti vaníliás pudingpor, amit jószívvel használunk itthon is, mert nincs benne sem színezék, sem egyéb mű dolog). Ha kihűlt, 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákos triót, rákenjük a maradék krémet, és végül rátesszük a második lapot. Csokimáz kerül a tetejére.

4 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Ez tényleg nagyon érdekes, biztos finom is. Tuti, hogy én sem tennék lisztet a töltelékbe, micsoda ötlet! Igazán vállalkozó kedvűek vagytok :)

Orsi írta...

Pont mint az én nagymamám:),ráadásul azokról a sütikről is mindig Ő jut eszembe amikhez lapokat kell sütni:)
Nagyon jól néz ki,majd elviszem neki is a receptet!

prohaszkab2 írta...

Sziasztok!!!!
Elkészítettem, annyi különbséggel, hogy a töltelékbe fele annyi lisztet tettem és 3 kanál keserű kakaóport, és dupla mennyiségű krémet.
Isteni lett.
S a tetejére próbáltam "virágokat rajzolni" ami nem lett nagyon szép. Egyébként most hétvégén is ezt akarom megsütni, nagyon ízlett. S kedvencünk lett.
Képet nem lehet feltölteni ide, mert készült róla.
KékIrcsi

Gabojsza írta...

A Facebookos oldalamra tudsz képet is feltölteni:-)
Itt találod:
https://www.facebook.com/pages/Gabojsza-konyh%C3%A1ja/142107252478898