2009. február 1.

Lilakáposzta krémleves édesburgonyával


Ez sem más, mint egy maradékhasznosítási ötletből született étel, ami annyira jól sikerült, hogy azonnal felvételt nyert az állandó repertoárba. Az alaprecept a már sokadszorra készített, kedvenc párolt káposzta köret. A konfitált kacsához készült lilakáposzta csak nem akart elfogyni, de annyira jó volt, hogy krémlevesként folytatta életútját. Nem tettem mást, mint hogy felöntöttem tejszínnel, belefőztem két, apró kockára vágott édesburgonyát, majd pürésítettem és kellemes krémleves állagúra hígítottam tejjel.

A párolt lilakáposzta köret hozzávalói:
1 kis fej lilakáposzta
1 tk kacsazsír
1 fej hagyma
1 alma
1 mk őrölt szegfűszeg
5 db borókabogyó, egészben
2 db babérlevél
1 tk só
200 ml vörösbor
200 ml almalé (100%-os)
200 ml áfonya lekvár
4 ek sherryecet
frissen őrölt bors
Továbbá a leveshez:
2 dl tejszín (paleósoknak kókusztejszín)
2 édesburgonya
kb 3 dl tej (paleósoknak magtej)

A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, majd éles késsel metéltre szelem, a torzsáját kivágom. Egy méretes fazékban megolvasztom a kacsazsírt és megfonnyasztom benne a darabokra vágott hagymát. Ráteszem a káposztát, összeforgatom, és közepes lángon elkezdem párolni. Hozzáadom a kis darabokra vágott almát, a fűszereket, a borral elkevert lekvárt, az almalevet és néha megkevergetve addig párolom, amíg puha nem lesz és össze nem fő. Ha szükséges, hozzáöntök még az almaléből, ízesítem az ecettel, még egyszer megsózom és bőven tekerek rá borsot.
A megmaradt párolt káposztát fazékba teszem és összeforralom 2-2 deci tejszínnel és tejjel, belefőzök 2, apró kockára vágott édesburgonyát és ha már puha, botmixerrel pépesítem. Ha túl sűrű lenne (nekem az volt) tejjel hígítom.
Nagyon jóízű, inkább gyümölcslevesre emlékeztető krémleves lett belőle! És a szine…:-)))
Édesburgonya helyett sütőtökkel is jó lehet.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.