2009. február 1.

Lilakáposzta krémleves édesburgonyával


Ez sem más, mint egy maradékhasznosítási ötletből született étel, ami annyira jól sikerült, hogy azonnal felvételt nyert az állandó repertoárba. Az alaprecept a már sokadszorra készített, kedvenc párolt káposzta köret. A konfitált kacsához készült lilakáposzta csak nem akart elfogyni, de annyira jó volt, hogy krémlevesként folytatta életútját. Nem tettem mást, mint hogy felöntöttem tejszínnel, belefőztem két, apró kockára vágott édesburgonyát, majd pürésítettem és kellemes krémleves állagúra hígítottam tejjel.

A párolt lilakáposzta köret hozzávalói:
1 kis fej lilakáposzta
1 tk kacsazsír
1 fej hagyma
1 alma
1 mk őrölt szegfűszeg
5 db borókabogyó, egészben
2 db babérlevél
1 tk só
200 ml vörösbor
200 ml almalé (100%-os)
200 ml áfonya lekvár
4 ek sherryecet
frissen őrölt bors
Továbbá a leveshez:
2 dl tejszín
2 édesburgonya
kb 3 dl tej

A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, majd éles késsel metéltre szelem, a torzsáját kivágom. Egy méretes fazékban megolvasztom a kacsazsírt és megfonnyasztom benne a darabokra vágott hagymát. Ráteszem a káposztát, összeforgatom, és közepes lángon elkezdem párolni. Hozzáadom a kis darabokra vágott almát, a fűszereket, a borral elkevert lekvárt, az almalevet és néha megkevergetve addig párolom, amíg puha nem lesz és össze nem fő. Ha szükséges, hozzáöntök még az almaléből, ízesítem az ecettel, még egyszer megsózom és bőven tekerek rá borsot.
A megmaradt párolt káposztát fazékba teszem és összeforralom 2-2 deci tejszínnel és tejjel, belefőzök 2, apró kockára vágott édesburgonyát és ha már puha, botmixerrel pépesítem. Ha túl sűrű lenne (nekem az volt) tejjel hígítom.
Nagyon jóízű, inkább gyümölcslevesre emlékeztető krémleves lett belőle! És a szine…:-)))
Édesburgonya helyett sütőtökkel is jó lehet.

4 megjegyzés:

kicsi vú írta...

Hú, a Mignonoknál láttam azt hiszem hasonlót és az is nagyon tetszett. Ez is nagyon guszta, az édesburgonya meg izgalmasan hangzik - nem egy kézenfekvő párosítás. Most már muszáj lesz nekem is kipróbálnom.

sedith írta...

Hű, mennyi minden a dinsztelt káposztába!:o És milyen jó ötlet ez a leves belőle!:) Én is szeretek sok mindent újrahasznosítani. (krumplipürét fasírtba, sült hús, sültkrumplit rántottába stb.)
Puszi: Edith

trinity írta...

Eszméletlen szép színe van....biztosan finom is, a párolt káposztát is szeretjük meg az édesburgonyát is. Csak jó lehet....

Légyszi, nézz be hozzám:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/02/korkerdes-mit-olvastam-2008-ban.html
Talán ez még nem járt nálad.....
Köszi!

Mamma írta...

Hogy melengeti ez a kis szívemet, Gabojsza:)). ez a leves pedig olyan barbies, tök jó ötlet!:)) Lehet, hogy készítek egy pink-menüt, akkor ott a helye!:)

Nekem külön kellene kipróbálnom, mert a párolt káposzta mellett már nem jutna levesre:))

Első ránézésre pedig már azt hittem, hogy a kész párolt káposztát (tokkal-vonóval) turmixoltad össze levesnek:)))))