Édes, kedves krumplileves. Így aposztrofálta
Édesapám azt a krumplilevest, amit Édesanyám gyakran készített, és aminek
receptjét Florina nénitől tanulta, aki amúgy nem volt nagy konyhatündér,
de a tárkonyos krumplilevese híres volt a Marosvásárhelyi kutyatenyésztők
körében.
Hozzávalók 4 főre:
fél kg krumpli
2 fej hagyma
3 ek olaj (autentikusan repce, vagy napraforgó, de én ezt is olívaolajjal főzöm)
2 ek darált (házi) paprikakrém
2 babérlevél
só és frissen őrölt bors
3-4 ek tárkonyecet, valamennyi tárkonnyal
2 tojás
Az aprított hagymát üvegesre dinsztelem az olajon, hozzáadom a paprikakrémet, sózom, borsozom, hozzáadom a kockákra
vágott, előzőleg meghámozott krumplit, a babérleveleket, felöntöm annyi vízzel,
hogy jól ellepje, és puhára főzöm.
Összekeverem a tárkonyos borecetet, az
aprított tárkonyt az enyhén felvert tojással és tejföllel. Egy merőkanálnyi
forró levest hozzáadva hőkiegyenlítést végzek, majd belekeverem az egészet a levesbe
és azonnal elzárom alatta a tüzet. Friss kenyérrel, lilahagymával tálalom.