A szokásos rakott krumpli téli változata.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg krumpli
fél kg savanyú káposzta
fél liter tejföl (20%-os)
6 tojás
arasznyi darab (házi) kolbász
jól olvadó reszelt sajt
só, frissen őrölt bors
a sütőtál kikenéséhez kevés vaj(zsír) és 2-3 ek (házi)
zsemlemorzsa
A krumplit meghámozom, felkarikázom és annyi (enyhén sózott)
vízben, hogy épp ellepje, félpuhára főzöm, majd leszűröm. Közben a tojásokat keményre
főzöm, hideg vízben kihűtöm, megpucolom, és felkarikázom, a kolbásszal együtt.
A tejfölt kikeverem és fűszerezem sóval, borssal.
Egy magas falú sütőtálat (vagy jénait) kivajazok, megszórom
az alját zsemlemorzsával (Édesanyám is így tette gyerekkoromban és imádom a
kicsit pirult, ízes morzsát a krumpli alatt) és belerétegezem a hozzávalókat.
Először egy réteg krumpli, majd tojás, kolbász, savanyú káposzta, tejföl, majd
újra krumpli, tojás, kolbász, káposzta és tejföl, a tetejére krumpli, vékony
réteg tejföl, és reszelt sajt következik. 40-45 percet sütöm 180 C-on. Ha
szépen szeretném szeletelni, felvágás előtt hagyom teljesen kihűlni, és
újramelegítve tálalom, de legtöbbször frissen esszük, ahogy ki jön a sütőből,
némi extra tejföllel gazdagítva. Igazi magyarosch, laktató egytálétel.