2012. március 12.

Rumos, csokoládés áfonyalekvár, kandírozott narancshéjjal


Minap gyorsan le kellett hűteni egy üveg pezsgőt, de dugig tele a fagyasztó. Kivettem pár dolgot arra a félórára, ám visszapakoláskor egy nagy zacskó áfonya sehogy sem fért vissza oda, ahonnan kijött. Március elején nincs éppen lekvárfőző szezon, de a kényszer nagy úr, hát lekvárt főztem. Egyből háromfélét. Ez lett a legfinomabb.

Hozzávalók:
500 g fekete áfonya
10 dkg demerara nádcukor
50 g, 70%-os kakaótartalmú keserű csokoládé
fél kezeletlen (bio)citrom leve és reszelt héja
100 g kandírozott narancshéj
fél dl (Baccardi) rum

Az áfonyát összekeverem a nádcukorral, a citrom levével és reszelt héjával és egy rozsdamentes edényben felteszem főni. Ha már rotyog, hozzákeverem a kandírozott narancshéjat, beletördelem a csokoládét és kevergetve beleolvasztom, majd 8-10 percig főzöm, míg az áfonya megadja magát és szépen egybeolvad a csokival. Beleöntöm a rumot és 1-2 perc elteltével sterilizált üvegekbe* szedem.
Tetőt rá, pár percre fejtetőre állítom, majd mehet a száraz dunsztba (kosárba, plédek közé), vagy vissza a forró, immár kikapcsolt sütőbe, ott a sütővel együtt, lassan hűl ki. Felbontás után hűtőben tárolom.
Annyira jó, hogy nem lesz hosszú életű.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy sterilizálom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a lekvár.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).