2012. március 14.

Áfonyalekvár vaníliás őszibarackkal


A kényszer áfonyalekvár főzés második felvonása. Első felvonás itt, a harmadik meg itt.

Hozzávalók:
500 g áfonya
250 g kész, vaníliás őszibarack lekvár
10 dkg demerara nádcukor
fél dl crème de cassis (fekete ribizli likőr)

Az áfonyát rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral és forrástól számítva 5 percig főzöm, majd hozzáadom a vaníliás őszibarack lekvárt (vagy szezonban a kettéhasított rúd vaníliát és a meghámozott, kimagozott, feldarabolt őszibarackot). Újraforrástól számítva, kevergetve főzöm még 3-4 percig, hozzáöntöm és elkeverem benne a crème de cassis likőrt. Kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított* üvegeket és belemerem az illatos lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, aztán mennek a kamrapolcra.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy csírátlanítom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos sütőbe legalább 10 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a lekvár.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).