2012. március 29.

Sonkás-sajtos, tejszínben sült póré


2012 februárjában végre magyarul is megjelent a GoodFood magazin. 
Az eredeti, vagy akár az általam gyakran forgatott román nyelvű kiadáshoz képest is lesz hová fejlődni, mert köztünk legyen szólva: az első szám elég közepesre sikeredett. Jobb lett volna frissebb tartalommal előrukkolni, bár tudom én, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de mégis…
(a leveles tésztába tekert virsli sem a konyhatündérség csúcsa és bár ötletnek kiváló, de egy GoodFood-ban legyen már több fantázia.)
Félreértés ne essék, az újság jó, csak én egy kicsit többet vártam az első számtól, mert így elsőre nem rohantam előfizetni.

Az alábbi recept az első magyar nyelvű számból való, némi átalakítással.  És bizony tízpontos. Két hét alatt háromszor készítettem! 

Hozzávalók 2 főre :
póréhagyma (mérettől függően egy fél, vagy egész szál)
füstölt-főtt, szeletelt sonka, minden póré darabka köré egy szelet
maréknyi reszelt, füstölt (jól olvadó) sajt
2 dl tejszín
2 teáskanál dijoni magos mustár
kevés vaj, a sütőtál kikenéséhez

A pórét darabokra vágom, akkorákra, mint a sütőtálam (én 10 X 20 cm-es sütőtálat használtam). Enyhén sós vízben a feldarabolt pórét 5-6 perc alatt majdnem puhára főzöm, leszűröm. Mindegyik darabot körbetekerek egy szelet sonkával és szorosan egymás mellé pakolva, kikent sütőtálba sorakoztatom a sonkás póré darabokat. A tejszínbe belekeverem a magos mustárt és a reszelt sajt felét, ráöntöm a póréra, és betolom az egészet a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. 15 perc elteltével kiveszem, megszórom a maradék reszelt sajttal és a sütőbe visszatéve addig sütöm, míg a sajt a tetején megpirul.

GoodFood recept alapján.

8 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Hú, ezt én is úgy kinéztem, nagyon guszta!!

strawberry írta...

nekem az volt az első benyomásom az első számmal kapcsolatban, hogy egy kicsit "lebutított", magyarított változat, biztosra akartak menni az eladással...sokan (sajnos nagyon sokan) még mindig úgy vannak vele, hogy nem érdeklik őket ezek az "újhullámos kaják" (tapasztalatból írom sajnos)

Gabojsza írta...

igen, a lebutított, az a helyes kifejezés rá. Majd holnap meglátjuk, milyen lesz a folytatás...

chilii írta...

Én nem ismerem az eredeti újságot, nálam a német Essen&Trinken a mérce, de annyi gasztroblogger dícsérte az angol lapot, hogy én valami sokkal nagyobb dobásra számítottam. lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, de bevallom, nekem csalódás a lap :(

Á la carte írta...

Meglátjuk... holnap jelenik meg? Vicces, hogy a virslis dolgon sokan meglepődtek... az angol GF-ban is benne volt vmikor...már nem tudom melyik számban tehát a GF-tól ezt is várhatjuk :) És valóban, mivel elég sok nagyon-nagyon egyszerű recept van az angolban. Nekem járt egy évig... Strawberry-nek igaza van, a magyar közönség sajnos többségében nagyon nem igényli az újat. Nem tudom például, hogy a Magyar Konyha eladása hogy megy, én azt gondolnám, hogy a fanatikusokon kívül más nem főz belőle rendszeresen, sajnos!!! Pedig isteni... Gabojsza neked mi a tapasztalatod?

phzs írta...

Rendszeresen olvasom a Good Food-ot kb. 5 éve, és tavaly az Olive magazinra is előfizettem (ugyanaz a kiadó, közös honlapjuk van). A tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a Good Food a kezdő és/vagy a naponta családnak főző háziasszonyra van pozicionálva, az Olive magazin pedig nemtől függetlenül azokra, akik tudatos fogyasztók, rendelkeznek akkora anyagi erővel, hogy jó éttermekbe járjanak, és vagy akkor főznek, ha ehhez kedvük van, vagy a mindennapi főzés gályapadját szívesen alakítják laboratóriummá. (Igen, Németh László most forog a sírjában.)Egy magyar gasztrobloggernek pénze ugyan nincs annyi, mint egy britnek, de az Olive biztosan több inspirációt adhat, mint a Good Food. Ezzel együtt én azt is nagyon kedvelem, és továbbra is olvasom. A mindennapokban nagy segítség az ötleteléshez.

Mirjam írta...

Kedves Gabojsza, ezzel a recepttel kapcsolatban én azt nem értem, hogy fél szál póréhagyma hogy lesz elég egy kisebb tepsihez??? Nincs itt valami elírás? Nem 1-2 szálat akartál írni?

Tisztelettel: egy kiskőrösi rajongód! :)

Gabojsza írta...

Kedves Mirjam,
én egy 10 X 20 cm-es kerámia sütőtálban (nem tepsiben) sütöttem (egy-két személyes adag), ehhez elegendő volt a fél szál póré, igaz, szép hosszú szál volt. Köszönöm az észrevételt, pontosítom a leírást!