A medvehagyma szezont köszöntő vasárnapi ebéd főfogása.
Jó egy hónapig sok-sok medvehagymát eszünk. Mindenbe. Mindenhez. Mert imádjuk
és egészséges!
Hozzávalók
4 főre:
16
szelet nyúldagadó
1
ek medvehagyma pesto
8
szelet füstölt sajt
só,
frissen őrölt bors
1-1,5 liter alaplé (vagy
húsleves)
teáskanálnyi
olvasztott vaj
vastag
alufolia (egy kb 40 cm-es darab)
A
körethez:
60-80
dkg lila krumpli (Perui lila fajta)
1
nagy, vagy 2 közepes méretű fej hagyma
A
nyúldagadóból tekercset készítek: kiterítek egy kb 40 cm-es darab vastag alufóliát
és megkenem olvasztott vajjal, vagy olajjal, hogy főzéskor ne ragadjon bele a
nyúldagadó. Ráfektetem a megmosott (érdemes figyelmesen leöblíteni hideg
vízzel), konyhai papírtörlővel szárazra itatott, sóval, borssal fűszerezett
nyúldagadókat úgy, hogy kicsit fedjék egymást és négyzetalakot kapjak a végén.
Rákenem a medvehagyma pesto-t, ráfektetem a füstölt (edámi) sajtszeleteket és a
fólia segítségével feltekerem, a végeit lezárom, a tekercset fóliástól 15-20
percig húslevesben főzöm.
Kiveszem,
lefejtem róla az alufóliát , bekenem a tekercset olvasztott vajjal, és
vajazott, vagy olajozott tepsin, 180-200 fokra előmelegített sütőben 10-12
percig sütöm.
Ha
már pirul, kiveszem a sütőből, betakarom fóliával és pihentetem pár percig,
melegen tartom.
Közben
elkészítem a köretet:
a hámozott, darabolt lila krumplit enyhén sós vízben
puhára főzöm, leszűröm, majd hozzáadom a vajon megdinsztelt hagymához, sózom,
borsozom és 3-5 percig, rázogatva összemelegítem.
A
nyúldagadót ujjnyi vastagra felszeletelem és a hagymás krumplival tálalom.